Shanghai Ranking: UT behoudt plek

Vier Nederlandse universiteiten behoren nog altijd tot de beste honderd van de wereld, zo blijkt uit de jaarlijkse Shanghai Ranking. De UT staat, net als vorig jaar, ergens tussen plek 401 en 500.

Amerikaanse universiteiten als Harvard en Stanford domineren zoals gebruikelijk de absolute top van de jaarlijkse ranglijst, die officieel de ARWU-ranking heet. Ook de twee Britse universiteiten Cambridge en Oxford staan in de top 10.

De Universiteit Utrecht is de hoogste Nederlandse instelling op nummer 52: drie plaatsen lager dan vorig jaar. Groningen staat op nummer 69. Rotterdam en Leiden delen plaats 80.

Nobelprijzen

De makers kijken onder meer hoeveel onderzoekers van die universiteit een Nobelprijs of Fields Medal (voor wiskunde) hebben gewonnen. Ook kijken ze naar het aantal publicaties in de gerenommeerde tijdschriften Science en Nature en naar het aantal veel geciteerde wetenschappers. Alumni spelen ook een rol: als iemand een Nobelprijs of Fields Medal wint, deelt hun oude universiteit in de eer.

Ranglijsten als deze krijgen altijd veel kritiek, alleen al omdat onderwijsprestaties er nauwelijks in meewegen. Ook zouden onderzoekers met allerlei trucs proberen hun wetenschappelijke ‘score’ op te krikken, bijvoorbeeld door publicaties te spreiden of bevindingen te overdrijven.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.