Drienerburght niet blauw, maar zwart-wit

| Rense Kuipers

De Drienerburght, momenteel in verbouwing tot thuisbasis voor University College Twente, wordt niet hemelsblauw maar zwart-wit. De UT besloot hiertoe na een bezwaar van architect Jeanne Dekkers.

Tekening, origineel ontwerp van de Drienerburght uit 1986 (UT-archief). Het zwart-wit moet terugkeren.

De verbouwing van de Drienerburght lag vorig jaar een tijdje stil. Dat had te maken met een bezwaar van Jeanne Dekkers, de architect die het gebouw uit 1987 ontwierp en het auteursrecht heeft. Zij was het niet eens met de beoogde hemelsblauwe kleur.

De UT kwam er met Dekkers uiteindelijk uit: de kleur van het gebouw wordt niet hemelsblauw, maar strak zwart-wit. ‘In de loop der jaren is het gebouw ietwat grijzig en vaal geworden’, zegt Nico-Tom Pen, portfoliohouder vastgoed. ‘Dat wordt zwart-wit zodat het meer aansluit bij het originele ontwerp. De originele banenstructuur blijft intact. Over de gele en blauwe accenten zijn we nog in overleg. De tribunes op het Hogekampplein worden wel hemelsblauw.’

Ondanks de coronacrisis gaan de werkzaamheden door. In augustus moet de verbouwing af zijn, zodat University College Twente vanaf september gebruik kan maken van het gebouw. Naast onderwijs-, project- en studeerruimtes, komt er ook woonruimte beschikbaar in het gebouw voor zo’n zestig UCT-studenten.

Zogeheten artist impressions: zo moet de begane grond van de Drienerburght eruit komen te zien.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.