UT’ers leiden kankeronderzoek

| Redactie

UT-professoren Miriam Vollenbroek en Leon Terstappen leiden twee projecten op het gebied van gepersonaliseerd kankeronderzoek. NWO, KWF Kankerbestrijding, de Topsector Life Sciences & Health en het bedrijfsleven steken in totaal zeven miljoen euro in acht onlangs gehonoreerde projecten.

Vollenbroek leidt PARTNR, dat staat voor Personalized Cancer Treatment and Care Platform. Het doel: een intelligent zelflerend systeem voor patiënten met borstkanker ontwikkelen, dat medische gegevens combineert met gegevens over het functioneren in het dagelijks leven. Op die manier kan het systeem gepersonaliseerde interventieaanbevelingen geven, bij aan kanker gerelateerde vermoeidheid. Voor dit project is ruim 700 duizend euro beschikbaar.

Terstappen is projectleider van PICTURES: een samenwerking tussen de UT, Erasmus MC, de UT-start-up VyCAP en het Italiaanse bedrijf Menarini. Vaak helpt hormoontherapie bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker om de ziekte onder controle te houden, maar een tumor kan ook resistent worden tegen deze behandeling. Daarom ontwikkelen de onderzoekers een bloedtest die voorspelt of een tumor resistent wordt. In de toekomst hopen ze de effectiviteit van medicijnen te testen op kankercellen van individuele prostaatkankerpatiënten, om zo de effectiefste behandeling te geven. Voor dit project is ruim negen ton beschikbaar.

Sabine Siesling, werkzaam bij de UT en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), leidt een onderdeel van een derde gehonoreerd project, genaamd AMICUS. Dit project draait om de ontwikkeling van kunstmatige technologie, voor de analyse van grote hoeveelheden beelden uit diverse ziekenhuizen, zonder de privacy van patiënten te schenden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.