Maak je eigen planeet met een app

| Adjay Moenesar

Het DesignLab was afgelopen weekend het decor voor de tweede editie van de Twentse NASA Space Apps Challenge, georganiseerd door Space Society Twente. De UT-studenten van ‘Beun Team Twente’ wonnen na een 24 uur durende hackathon.

Deelnemers van de Space Apps Challenge afgelopen weekend.

In totaal deden negen teams mee aan de wedstrijd in het DesignLab. Niet alleen UT-studenten, maar ook studenten die van verder weg moesten komen. Zo legde een deelnemer van team Space Salad 250 kilometer fietsend af vanuit België.

enige locatie in benelux

Tijdens NASA’s International Space Apps Challenge 2019 zijn duizenden mensen op meer dan 200 locaties bezig met het oplossen van 'uitdagingen op aarde en in de ruimte’, met behulp van NASA’s open source data. De deelnemers konden kiezen uit vijf categorieën: Earth’s Oceans, Our Moon, Planets Near and Far, To the Stars en Living In Our World. Volgens initiatiefnemer Sebastiaan den Boer van Space Society Twente was de UT-campus de enige locatie in de Benelux waar deze wedstrijd plaatsvond.

De teams moesten zich binnen 24 uur klaarstomen voor het presenteren van hun oplossingen. Onder andere Novel-T gaf tussendoor een workshop in het presenteren van een businessplan. Zelf verzorgde Space Society Twente een workshop in het visualiseren van ruimtelijke data.

Eigen planeet maken

Nadat de teams 24 uur lang hun hersenen lieten kraken over aardse en buitenaardse oplossingen, riep de jury ‘Beun Team Twente’ uit tot winnaar. Dit winnende team bestond uit vier UT-masterstudenten elektrotechniek en één masterstudent scheikunde. Ze bedachten een app genaamd The Planet Factory.

Het doel van de app is om een bewoonbare planeet te ontwerpen, door te spelen met parameters zoals massa, diameter en afstand tot een ster. Vervolgens start een simulatie, om te zien hoe lang de planeet bewoonbaar blijft voor mensen. Volgens de teamleden kan deze game in de toekomst uitgebreid worden met mogelijkheden geïnspireerd op SimCity, zodat mensen spelenderwijs leren hoe je duurzamer met een planeet omgaat.

‘We deden eerder al mee aan de Scrapheap Challenge, misschien werkte die ervaring in ons voordeel bij deze wedstrijd’, zegt teamlid Sebastian Bunda, masterstudent elektrotechniek. ‘We weten nog niet wat we verder met deze app willen doen, maar we hopen sowieso in de volgende ronde te komen.’

Naar NASA

De nummers één en twee van de Twentse wedstrijd, Beun Team Twente en Albloom, maken namelijk kans op een reis naar NASA’s Kennedy Space Center. Hiervoor moeten ze een video opsturen, die wordt beoordeeld door een jury van NASA. Vanuit alle wereldwijde inzendingen kiest NASA dertig finalisten, waarvan er uiteindelijk zes een reis naar NASA winnen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.