UT doet mee aan Stoptober

| Jelle Posthuma

Omdat de campus vanaf 30 maart 2020 volledig rookvrij moet zijn, neemt de UT alvast een voorschot op de maatregel door mee te doen aan Stoptober. Rokers worden via een app aangespoord om in oktober 28 dagen te stoppen met roken.

Vanaf augustus volgend jaar mag er nergens meer worden gerookt op terreinen van onderwijsinstellingen. De UT doet de sigaret, met uitzondering van het woongedeelte op de campus, vanaf eind maart al volledig in de ban. In Stoptober worden medewerkers en studenten alvast aangemoedigd om met een speciale app te stoppen met roken. Via deze app ontvangen de stoppers tips en motivatieberichten.

Duurzame week

Ook tijdens de Sustainability Week van 4 oktober tot en met 10 oktober is er aandacht voor de rookvrije campus. Samen met Tactus Verslavingszorg wordt tijdens de lunchwandelingen en de Sustainability Market in de Technohal informatie aangeboden over de rookvrije campus en de hulp- en begeleidingsprogramma’s, die vanaf januari 2020 beschikbaar zijn voor medewerkers en studenten om te helpen bij het stoppen. Ook krijgen rokers een ‘stoptasje’ met informatie, tips en tricks.

Alliantie Nederland Rookvrij

Sinds juni 2019 is de UT verbonden aan de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR). Daarmee steunt de universiteit het Nationaal Preventieakkoord waarin de regering inzet op een gezonder Nederland. De Alliantie Nederland Rookvrij is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties dat als doel heeft een rookvrije generatie in 2040. 

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.