Kersverse UT-alumna in ISO-bestuur

| Redactie / HOP

De pas afgestudeerde UT’er Eline van Hove is benoemd tot bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Bij het ISO neemt ze de politieke belangenbehartiging op zich.

Nieuw ISO-bestuur: v.l.n.r. Rico Tjepkema, Laura Korn, Kees Gillesse, Eline van Hove, Bas Litjens

Van Hove (24) was als UT-studente ook actief als belangenbehartiger van studenten: tijdens haar bachelor zat ze in de opleidingscommissie en evaluatiepanels van haar studie technische wiskunde. Vervolgens had ze als bestuurslid van de Student Union de portefeuille Sport & Cultuur onder zich. Een maand geleden sloot ze haar master Applied Mathematics cum laude af, met een 9.

Zowel het Interstedelijk Studenten Overleg als de Landelijke Studentenvakbond hebben dit weekend allebei een nieuw bestuur gekozen dat eind juni zal aantreden. Met de man-vrouwverdeling zit het wel snor, maar hbo-studenten zitten er niet tussen.

Het nieuwe ISO-bestuur wil studenten meer vrijheid gaan geven. ‘Studenten staan de afgelopen jaren steeds meer onder druk’, stelt kandidaat-voorzitter Kees Gillesse in een persbericht. ‘Dit jaar staat het faciliteren van een gezond studieklimaat centraal, en zien we erop toe dat de investeringen in de kwaliteit van het onderwijs gevoeld gaan worden.’ 

Universitair

Alle vijf de kandidaat-leden van het ISO-bestuur zijn universitaire studenten. Kees Gillesse (24) is bijna klaar met zijn master staats- en bestuursrecht in Utrecht. Hij is daar voorzitter van de opleidingscommissie en liep eerder stage bij de Tweede Kamerfractie van D66.

Ook kandidaat-secretaris Bas Litjens (23) studeert in Utrecht, waar hij zijn master public management afrondt. VU-student culturele antropologie Laura Korn (21) wordt penningmeester. Ze was onder meer secretaris van de Stichting Europees Jeugdparlement in Nederland.

De andere vrouw in het nieuwe ISO-bestuur is UT-alumna Eline van Hove (24). Zij is overigens de enige die het hbo van binnenuit kent: ze heeft namelijk naast haar UT-studie ook aan kunstenhogeschool Artez gestudeerd. Beoogd algemeen bestuurslid Rico Tjepkema (21) studeert international relations & international organization in Groningen en is nu student-assessor bij de faculteit letteren. Hij was onder meer voorzitter van de jongerenafdeling van de PvdA in Groningen.

Hbo

Ook van de vijf nieuwe LSVb-bestuurders die de komende drie maanden worden ingewerkt, studeert niemand in het hbo. Alex Tess Rutten (25) wordt voorzitter en woordvoerder. ‘We gaan ons volgend jaar keihard inzetten voor het hoger onderwijs. In deze tijd van bezuinigingen en toenemende kansenongelijkheid is dat hard nodig.’

Rutten volgt de research master cultural analysis van de Universiteit van Amsterdam. ‘Als bestuurslid bij de Amsterdamse studentenvakbond ASVA en voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad van de UvA stond zij regelmatig op de barricade om te pleiten voor investeringen in het onderwijs’, aldus het persbericht van de LSVb.

Monty Aal (22) wordt vicevoorzitter. Eerder dit jaar behaalde hij zijn bachelor politics, psychology, law and economics aan de Universiteit van Amsterdam. Beoogd secretaris Oumaima El Ghoulbzouri (21) studeert momenteel internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en zet zich als LSVb-beleidsmedewerker in voor toegankelijk onderwijs.

Ruben Kleijn (24) zal penningmeester worden. Hij studeert rechten in Nijmegen en was bestuurslid bij Studentenvakbond AKKU. Kandidaat-algemeen bestuurslid Roos van Leeuwen (23) volgt de master applied ethics in Utrecht en is al twee jaar secretariaatsmedewerker bij de LSVb.

De LSVb laat weten dat El Ghoulbzouri en Kleijn een propedeuse in het hbo hebben gevolgd voordat zij overstapten naar de universiteit. Zij kennen de hogeschool van binnenuit, stelt voorzitter Carline van Breugel.

Nieuw LSVb-bestuur: v.l.n.r. Oumaima El Ghoulbzouri, Monty Aal, Alex Tess Rutten, Ruben Kleijn, Roos van Leeuwen.