RUG betaalt extra uren voor ‘Yantai’-plannen alsnog uit eigen zak

De uren die medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben gestoken in plannen voor een campus in China, hadden uit private middelen moeten worden betaald. Het bestuur gaat 669 duizend euro terugboeken naar de publieke reserve.

Vandaag heeft het bestuur van de RUG het onafhankelijke onderzoek gepresenteerd dat het heeft laten instellen naar de voorbereidingskosten van een private campus van de universiteit in het Chinese Yantai.

Na ingewikkelde berekeningen concluderen de onderzoekers van bureau Ecorys dat een deel van de personele kosten van het project met publiek geld betaald is, en dat was niet geoorloofd. In de periode 2015 tot en met 2017 zou het minimaal om 556 duizend euro gaan en maximaal om 669 duizend euro. Het college van bestuur heeft nu besloten om dat laatste bedrag aan te houden en dit vanuit de private middelen toe te voegen aan de publieke reserve van de universiteit.

De aanleiding voor het onderzoek was een kritische analyse van de Groningse studentenbeweging DAG in september 2018. Die stelde dat de universiteit allerlei trucs had uitgehaald om het toen inmiddels gestaakte Yantai-project te kunnen financieren. De inspectie voor het onderwijs kondigde daarop een onderzoek aan dat nog niet is afgerond. Daarin zal mogelijk ook worden gekeken naar de beschuldiging van DAG dat een onderneming van de RUG verkocht zou zijn aan de universiteit zelf, waardoor er extra privaat geld voor Yantai beschikbaar kwam.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.