Balkenende: ‘Doe iets naast je studie’

| Leon Holweg

Voormalig premier Jan-Peter Balkenende hield vanmiddag in de Waaier - voor een bomvolle collegezaal - een lunchlezing, georganiseerd door de Bedrijvendagen Twente. Hij trakteerde het publiek op flink wat wijze lessen.

Photo by: Joel Gugler

Het werd al snel duidelijk dat Balkenende niet was gekomen om uitsluitend over zichzelf te praten. Hij begon met het enthousiast stellen van vragen aan het publiek. ‘Wie zit er bij een studie- of cultuurvereniging?’ ‘Wie werkt er naast zijn studie?’ En: ‘Wie heeft er politieke aspiraties?’ Bij die laatste vraag bleven de handen omlaag.

De oud-premier en voorman van de Dutch Sustainable Growth Coalition, vroeg daarop wie zich allemaal zorgen maken over de politieke gang van zaken in de wereld. En daarop staken wel vele aanwezigen hun hand op. ‘We moeten samenwerken in Europa als het gaat om veiligheid en migratie. Muddling through is not the solution.’ De politieke ontwikkelingen in landen als Hongarije, Italië en de Brexit bleven daarbij niet onbenoemd en enkele studenten haakten hierop in. Meermaals hamerde de CDA’er op het belang van het doen van dingen náást je studie. Want hij weet: de studententijd is het fundament voor je latere leven.

Zelfspot

Het ontbrak Balkenende ook niet aan de nodige zelfspot, hij kreeg veelvuldig de lachers op zijn hand. ‘De drie dingen waar men mij het meest van kent zijn: de Balkenendenorm, het skateboard-incident en de uitspraak over de VOC-mentaliteit. Toen ik het stokje van Jaap de Hoop Scheffer overnam bij het CDA kende niemand mij. Het ging aanvankelijk over uiterlijkheden zoals mijn haar en mijn bril. Tip: maak grappen over jezelf en je bent ervan af. Je kunt het dan gaan hebben over dingen die er echt toe doen.’

'Doe iets naast je studie, dat verrijkt je leven'

Vanuit zijn eigen ervaring probeerde hij de jonge aanwezigen de nodige levenslessen bij te brengen. ‘Stel jezelf de vraag: wat inspireert mij? Jullie zijn nog jong. Je leven is een soort puzzel. Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat zien dat alle puzzelstukjes uiteindelijk een bepaalde plek krijgen. Als je veel verantwoordelijkheid hebt, ontvang je veel kritiek. Maar dat is onderdeel van je werk, be relaxed.’ Zelf was hij natuurlijk ook ooit student. ‘Het gaat niet alleen om studeren en diploma’s behalen. Het gaat om het leggen van een fundament voor je latere leven. Doe iets naast je studie, dat verrijkt je leven. Beperk je niet tot de eigen studie, maar kijk verder.’

Na afloop van de lezing ontving ‘JP’ naast een oorverdovend applaus ook nog een typisch UT-studentenbedankje: een onvervalste Grolsch beugelfles.