‘Aanmelding Amsterdamse UT-bachelor op koers’

| Rik Visschedijk

Met 38 vooraanmeldingen zien de eerste inschrijvingen voor de nevenvestiging van de bacheloropleiding Mechanical Engineering bij de Vrije Universiteit in Amsterdam er ‘bemoedigend’ uit. Dat zegt Marjolein Dohmen-Janssen, portefeuillehouder onderwijs bij de faculteit ET.

Een wervingsbijeenkomst in het Noord-Hollandse Schagen in oktober 2018

 'Enrollment in UT Bachelor's program in amsterdam on course'

With 38 pre-proposals, the first registrations for the secondary establishment of the Bachelor's degree program in Mechanical Engineering at the Vrije Universiteit in Amsterdam look 'encouraging'. That says Marjolein Dohmen-Janssen, portfolio holder of education at the faculty of ET.

Het is echter nog te vroeg om deze voorlopige aanmeldingen als definitief te bestempelen, want 6-vwo’ers kunnen zich nog tot en met 1 mei inschrijven voor de opleiding. Maar er staat wel iets op het spel. De opleiding mikt op zeventig eerstejaars in het komend collegejaar. Van die zeventig studenten moet zo’n 65 procent Nederlands zijn, zo bedong de Vrije Universiteit. De opleiding Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) wordt namelijk tot op heden niet aangeboden in de hoofdstad. Om de arbeidsmarkt te bedienen wil de VU studenten opleiden uit de eigen regio.

Instroom uit verre buitenland beperken

Bij die verhouding Nederlandse en internationale instroom wordt het spannend, ziet ook Dohmen-Jansen. Er zijn dan wel 38 aanmeldingen, 25 komen vanuit het buitenland. Zeven uit Europa, achttien uit niet-Europese landen. ‘Maar we weten dat internationale aanmeldingen, zeker uit niet-Europese landen, minder vaak tot een definitieve inschrijving leiden’, zegt ze. ‘De bedoeling is dat we een mooie mix van nationaliteiten hebben in het eerste studiejaar. Als het nodig is proberen we de aanmeldingen uit het verre buitenland te beperken. We onderzoeken of en hoe dat te doen is.’

Dohmen-Jansen denkt dat de opleiding ‘op koers’ ligt met de vooraanmeldingen. ‘We hebben al aardig wat vooraanmelders uit de regio Amsterdam. Daar mikken we op. Twee van de aanmeldingen komen van het Regius College in het West-Friese Schagen, waar we onze opleiding speciaal presenteerden.’

Voor dit artikel zijn de meest recente cijfers van het Centre for Educational Support (CES) gebruikt. Studielink publiceert ook cijfers, maar dan gewogen. Studenten die zich bij meerdere universiteiten aanmelden tellen naar rato minder mee.