Thuiswedstrijd voor Ank Bijleveld

| Maarten de Groot

UT-alumna Ank Bijleveld vertelde gisteravond in een vol Amphitheater over haar carrière, het ministerie van Defensie en het werken in een mannenwereld. Studenten kregen alle ruimte om vragen te stellen. Het vragenvuur was de aftrap van de Week van Inspiratie.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Bekend terrein

Voor Bijleveld is de UT bekend terrein. Ze studeerde van 1980 tot 1986 bestuurskunde en was bestuurder bij studievereniging Sirius. Daarna werd ze Tweede Kamerlid, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, burgemeester, commissaris van de Koning en tegenwoordig Minister van Defensie. 

De avond werd opgedeeld in vier blokken: de persoon Ank Bijleveld, Nederland, Europa en de wereld. In het eerste blok kwam uit de zaal de vraag hoe het is om in zo’n enorme mannenwereld te functioneren en hoe het is om een vrouwelijke minister te zijn op een grotendeels mannelijk ministerie. Dat er sprake is van een mannenmaatschappij erkende de minister, al zei ze zelf dat ze er aan gewend is geraakt. ‘Wel is het een persoonlijk doel van mij om meer vrouwen en meer Nederlanders met een migratieachtergrond bij defensie te krijgen’, zei Bijleveld.

Bij het blokje Nederland vallen de moeilijke dossiers vooral op: chroomverf, de situatie in Mali met Nederlandse militairen, het net verschenen boek van Marco Kroon en de integriteit en omgangsvormen bij defensie. Dan de vraag of het een moeilijker ministerie is dan het ministerie Binnenlandse Zaken (BZ), waar ze eerder staatssecretaris was. Bijleveld antwoordde dat ze bij BZ meer dossierkennis had, maar dat het volgens haar goed is dat defensie in haar iemand heeft met een frisse blik.

Komt er wel of geen Europees leger? Nadat eerst het kabinet had gezegd dat het niet voor een Europees leger is, had minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, gezegd dat ze wel voorstander is van een Europees leger. Op de vraag hoe dit nou zat, antwoordde Bijleveld dat Ollongren haar had verzekerd dat het een partijpolitieke uitspraak was en dat het kabinetsstandpunt onveranderd blijft.

Als laatste kwam de wereld ter sprake. Wat zijn de nieuwe dreigingen in de wereld en hoe concreet zijn ze? Opvallend was dat er een felle discussie ontstond tussen iemand uit de zaal en de minister over het nut van Nederlandse missies in het buitenland. Nadat deze discussie om tijdsredenen werd afgekapt, liep de vragensteller via de achterdeur boos de zaal uit.

Ondanks de vele vragen die er nog waren, rondde UT-hoogleraar Ramses Wessel het gesprek af. De minister had nog een laatste tip. ‘Wat je ook doet, doe het met passie en blijf jezelf.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.