Kleine korrels in bodem als schild tegen aardbeving

| Rense Kuipers

Voor het derde jaar op rij wint een UT-wetenschapper een NWO Open Mind-beurs ter waarde van 50 duizend euro. Gisteren ontving Vanessa Magnanimo de subsidie tijdens Teknowlogy, het innovatiecongres van onderzoeksfinancier NWO in Amersfoort.

Photo by: Bram Saeys
Links: Vanessa Magnanimo, naast wetenschapsjournalist Ionica Smeets.

Another Open Mind grant for a UT researcher

For the third year in a row, a UT researcher has won an Open Mind grant from NWO, worth €50.000. Vanessa Magnanimo is this years’ winner. She wants to use the grant to protect monumental buildings from earthquakes, by injecting microporous into the soil the building is standing on.

Met de Open Mind-beurzen daagt NWO onderzoekers uit om buiten gebaande paden te treden. Magnanimo, universitair docent bij de vakgroep Multiscale Mechanics, ging die uitdaging aan en schreef een onderzoeksvoorstel om monumentale gebouwen beter te beschermen tegen aardbevingen.

De UT-onderzoekster stelt voor om een gebouw niet te stutten of de constructie te veranderen, maar om de grond waarop het staat te veranderen. Magnanimo denkt dat microscopisch kleine korrels in de bodem een soort schild kunnen vormen tegen aardbevingen. Machine learning-algoritmes calculeren vervolgens welke poreusheid en welk aantal korrels het beste weerstand bieden tegen seismische golven.

Magnanimo mag met het ontvangen van deze beurs een jaar lang aan de slag met haar onderzoek. De voorgaande twee jaren sleepte Wiendelt Steenbergen, hoogleraar Biomedical Photonic Imaging, de beurs binnen voor onderzoek naar respectievelijk kippenembryo’s en circulerende tumorcellen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.