Open Mind voor Wiendelt Steenbergen

| Rense Kuipers , Rik Visschedijk

UT-hoogleraar Wiendelt Steenbergen won vanmiddag in Utrecht een Open Mind-beurs. Hij wil in een vroeg stadium het geslacht van kippenembryo’s vaststellen. Daarvoor krijgt hij vijftig mille van onderzoeksfinancier NWO.

Helemaal rechts op de foto: Wiendelt Steenbergen

Steenbergen, hoogleraar Biomedical Photonic Imaging, bedacht een idee om het geslacht van kippen vast te stellen als ze nog in het ei zitten. Met deze methode wil hij de slacht van haantjes voorkomen. Deze worden na geboorte vrijwel meteen gedood, omdat alleen hennen commercieel aantrekkelijk zijn. Vorig jaar won Steenbergen ook al een Open Mind-beurs, voor zijn onderzoek om kanker te behandelen met een stof uit chilipepers.

Innovatiefestival

De hoogleraar kreeg vandaag opnieuw de beurs op de eerste editie van TEKNOWLOGY, een nieuw zogeheten innovatiefestival van onderzoeksfinancier NWO. Met Open Mind daagt NWO wetenschappers uit om ‘out of the box’ te denken. Naast Steenbergens voorstel werden vier andere projectvoorstellen gehonoreerd. Het onderzoek dat de winnaars opstarten, moet binnen een jaar afgerond zijn.

Simon Stevin Gezel

Steenbergen was niet de enige UT’er die in de prijzen viel. Eerder vandaag werd onderzoeker Floris van den Brink uitgeroepen tot Simon Stevin Gezel.