UT scoort gemiddeld in Elsevier ranglijst

| Redactie , HOP, Steffi Weber

Van de twintig beoordeelde UT-opleidingen scoren er drie positief, vijftien gemiddeld en twee negatief in de jaarlijkse ranglijst van Elsevier naar beste studies, universiteiten en hogescholen. De UT-docenten technische natuurkunde krijgen landelijk de beste beoordeling.

De UT staat met haar scores landelijk gezien op een gedeelde zesde plaats. Maar nergens zijn studenten zo tevreden over hun opleiding als in Wageningen. Deze universiteit voert de ranglijst van weekblad Elsevier opnieuw aan. In de categorie ‘brede universiteiten’ leidt Utrecht en Eindhoven is de beste technische universiteit.

Nationale Studenten Enquête

Elsevier maakt ieder jaar een ranglijst van beste studies aan universiteiten en hogescholen, en zet ook de instellingen op een rij. Als basis daarvoor dient één vraag uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), namelijk hoe tevreden studenten over het algemeen over hun opleiding zijn. Hoe meer positief beoordeelde opleidingen een instelling telt (en hoe minder negatief beoordeelde), hoe hoger ze in de ranglijst staat.

Met veertien positief, vijf gemiddelde en nul negatief beoordeelde opleidingen komt Wageningen net als vorig jaar als winnaar uit de bus, niet alleen in de categorie ‘specialistische universiteiten’, maar ook in het totaalklassement.

Op nummer twee staat de TU Eindhoven – winnaar in de categorie ‘technische universiteiten, waar zeven van de twaalf opleidingen een positief oordeel krijgen.

Docenten technische natuurkunde de beste

Noemenswaardig is dat docenten van de UT-opleiding technische natuurkunde landelijk het best beoordeeld worden in de categorie middelgrote bacheloropleidingen. Van de 129 beoordeelde opleidingen in deze categorie, zijn studenten het meest positief over de docenten van technische natuurkunde.

Bij de ‘brede universiteiten’ liggen de scores relatief laag, omdat de meeste studies gemiddeld gewaardeerd worden. Met elf positief beoordeelde, 26 gemiddeld en acht negatief beoordeelde opleidingen voert Utrecht dit ranglijstje weer aan. Hekkensluiter is opnieuw de Universiteit van Amsterdam, waar 16 van de 59 beoordeelde studies een onvoldoende krijgen van de studenten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.