'We willen mensen raken'

| Reinout de Jong

De leden van dansgezelschap Vloeistof zijn er maar druk mee: het bouwen van een decor in de vijver bij het Torentje van Drienerlo. Dit ‘gezonken huis’ is het podium van de voorstelling Hellend Vlak. Morgenavond wordt erop gedanst, als opening van het culturele seizoen op de UT.

Photo by: Reinout de Jong

‘De voorstelling is erg tekenend voor deze tijd’, zegt Martina Gunkel, een van de vier danseressen. ‘We lezen veel over de impact van klimaatverandering, maar het dringt vaak niet tot de mensen door. Doormiddel van visuele kunst willen we de bezoekers de gevolgen van klimaatverandering nog eens laten inzien.’

Ondergelopen huis

Hellend Vlak speelt zich af bovenop een ondergelopen huis, alleen het dak steekt nog boven het water uit. Geheel omgeven door water strijden de spelers dicht op elkaars huid om overeind te blijven in een nijpende situatie.

Het idee komt van de twee choreografen Anja Reinhardt en Yuri Bongers. Zij maakten in het verleden voorstellingen over maatschappelijke onderwerpen zoals de vluchtelingenproblematiek, het competitieve zakenleven en de sociale media.

Watersnoodramp

Gunkel vertelt dat ze met Hellend Vlak ook optraden bij het Watersnoodmuseum. ‘Het was erg emotioneel en confronterend. Onder het publiek waren mensen die de ramp hebben meegemaakt. Zij barstten in tranen uit omdat het ze deed denken aan die tijd’, vertelt Gunkel. ‘We willen de mensen raken. Het gaat ons niet om het spelen, maar om het slaan van een brug tussen het publiek en de problematiek.’

Hellend Vlak is donderdag 6 september om 19:30 te zien tegenover het Vrijhof-gebouw, de toegang is gratis en taal is geen barrière.
 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.