Studenten in tenten: kamernood niet overal zo hoog

De woningnood onder internationale studenten is deze zomer groot nieuws. Vooral Groningen en Wageningen trokken de aandacht, maar hoe gaat het in andere steden?

Het zou zomaar kunnen dat het aantal internationale studenten opnieuw naar recordhoogte stijgt. Universiteiten en hogescholen moeten alles op alles zetten om hun internationals onderdak te bieden. Maar dat lukt lang niet overal.

Groningen

Vooral de kamernood in Groningen werd deze zomer breed uitgemeten in de media. Er werden weliswaar 249 nieuwe containerwoningen neergezet, maar een ander groot kamerproject ging niet door. De RUG en de Hanzehogeschool zorgden daarom voor noodopvang in de vorm van drie tenten voor 90 studenten en een hotelboot met 98 hutten. Medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit kregen zelfs de oproep om internationale studenten een slaapplaats te bieden.

Na veel kritiek zijn de overnachtingen in de tent inmiddels gratis en is ook het verblijf op de hotelboot goedkoper geworden, meldt de Groningse Universiteitskrant. RUG en Hanze leggen het geld zelf bij.

Wageningen

Ook in Wageningen groeit het aantal studenten als kool en gingen geplande kamerprojecten niet door. Honderden studenten zullen dit jaar geen kamer kunnen vinden, voorspelde Resource, onder wie ook internationale studenten. Woningcorporatie Idealis verzorgt noodhuisvesting op het voormalige kazerneterrein in Ede. Die is bedoeld voor 140 Nederlandse en buitenlandse studenten.

Delft

Van de 2.700 internationale studenten die dit jaar naar de TU Delft komen, kregen er 1.250 woonruimte aangeboden. ‘We denken dat een paar honderd nog op zoek zijn, maar dat is lastig in te schatten’, zei een woordvoerder van de universiteit medio augustus tegen Delta. ‘Ze melden niet of ze iets gevonden hebben.’

De TU raadt studenten af om tijdelijk in een studentenhotel of bed & breakfast te gaan zitten. Zij betalen dan per nacht, wat duurder is. Bovendien kost het studenten tijd om van daaruit naar een permanente oplossing te zoeken, wat de studie meestal niet ten goede komt. Wie echt geen kamer vindt, mag zich laten uitschrijven bij de TU en krijgt zijn collegegeld terug.

Rotterdam

De Erasmus Universiteit heeft dit jaar 1.300 kamers voor internationale studenten beschikbaar, vijfhonderd meer dan vorig jaar. Toch zitten er in Rotterdam opnieuw tientallen studenten in hostels, van wie sommigen de wanhoop nabij zijn, blijkt uit hun verhalen in Erasmus Magazine.

Utrecht

In Utrecht zijn momenteel nog 400 internationale studenten op zoek. Maar een woordvoerder van de universiteit verwacht niet dat er iemand onder de brug hoeft te slapen. Als de noodopvang in bungalowparken en hostels vol is, kan er nog worden uitgeweken naar andere noodvoorzieningen, en dat zijn geen tenten. ‘Wij raden internationale studenten die niets kunnen vinden aan om een kamer te zoeken in Nieuwegein of Amersfoort. Na een maand of twee wordt de druk op de kamermarkt wat minder en kunnen ze weer richting Utrecht verhuizen.’

Amsterdam

Bij de Universiteit van Amsterdam staan er ook nog veel internationale studenten op de wachtlijst: 364, meldde website Folia vorige week. Een tegenvaller volgens Hans de Boer van de afdeling huisvestingsontwikkeling, want het zag er eerder naar uit dat nagenoeg iedereen onder dak zou komen.

Toch kan het volgens hem nog alle kanten op, want sommige studenten schrijven zich bij wel drie universiteiten tegelijk in en melden zich pas laat als woningzoekende. Anderen hebben al een kamer toegewezen gekregen, maar komen uiteindelijk niet opdagen. ‘Het is heel moeilijk om te voorspellen hoe de situatie volgende week zal zijn’, aldus De Boer in Folia.

Bij de VU, de andere universiteit in de hoofdstad, ziet het er beter uit. Daar stonden vorige week maar 25 mensen op de wachtlijst en dat zijn er volgens het International Office minder dan ooit. Internationale studenten die zich al vroeg aanmelden bij de VU krijgen sinds dit jaar al in maart of april een kamer toegewezen, tekent Advalvas op. De VU gaat uit van tien procent meer internationale eerstejaars en heeft dit jaar twintig procent meer kamers voor hen geregeld. Ook een eenmalige bonus van 350 euro voor studenten die hun kamer tijdelijk onderverhuren was succesvol. De 25 dakloze studenten die zich na 5 augustus hebben gemeld zullen voor eind september allemaal woonruimte hebben, is de verwachting.

Maastricht

‘De kamernood in Maastricht lijkt mee te vallen’, kopte Observant onlangs. De Universiteit Maastricht heeft leergeld betaald toen er in december vorig jaar nog studenten op zoek waren naar woonruimte. ‘Er is bij de start van het academisch jaar altijd een tekort’, vertelt hoofd studentenhuisvesting Maurice Evers, ‘maar dat lost zich in september/oktober vanzelf weer op, als ouderejaars die afstuderen vertrekken’.

Twente

Ook bij de Universiteit Twente is het business as usual. ‘Wanhopige studenten zijn er elk jaar’, zegt de programmamanager huisvesting tegen U-Today. ‘Maar ik heb niet het idee dat het huisvestingsprobleem dit jaar groter is geworden.’ Tentenkampen als in Groningen komen er in Enschede in elk geval niet, maar: ‘Het helemaal voorkomen van wanhopige studenten gaat niet lukken: er zijn ieder jaar internationals die van tevoren niets hebben geregeld. Zij verwachten dat ze bij aankomst een sleutel overhandigd krijgen.’ Alleen eerstejaars van buiten Europa krijgen een huisvestingsgarantie.

Saxion Hogeschool, eveneens in Enschede, moest te elfder ure op zoek naar tijdelijke huisvesting omdat de projectontwikkelaar een pand met 114 nieuwe kamers een maand later dan gepland kan opleveren. Een groep van 30 studenten wordt tijdelijk gehuisvest in appartementen van Saxion in Deventer en pendelt naar Enschede. 42 Studenten krijgen hotelaccommodatie aangeboden in Enschede en Oldenzaal. De studenten krijgen alle kosten vergoed, ook voor het vervoer, en de projectontwikkelaar draait op voor de kosten.

Nijmegen

De Nijmeegse studentenhuisvester SSH& kon tweehonderd internationale eerstejaars geen onderdak bieden, meldt VOX. De Radboud Universiteit heeft voor hen een kamer gevonden via particuliere vastgoedbedrijven. Volgend jaar hoopt SSH& de capaciteit verder uit te uitbreiden, maar volgens een woordvoerder ‘lopen we wel een beetje tegen onze grenzen aan’. Hij vindt dat het aandeel internationale studenten in de SSH&-woningen niet veel hoger moet worden dan de huidige veertig procent. ‘We streven naar een goede mix van Nederlandse en internationale studenten.’

Leiden

Studentenpartij ONS Leiden heeft een housing hotline opgericht voor studenten zonder woonruimte. Volgens U-raadslid Alderik Oosthoek hebben zich inmiddels enige tientallen, overwegend internationale studenten gemeld. Ze worden doorverwezen naar het housing office van de universiteit dat noodopvang voor internationals achter de hand heeft in een vakantiepark in Noordwijk.

De woordvoerder van de Universiteit Leiden heeft geen cijfermatig inzicht in de kamernood van studenten, maar heeft niet de indruk dat de situatie slechter is dan vorig jaar. Ze bevestigt dat er noodopvang is. ‘Vorig jaar heeft niemand daar gebruik van gemaakt en dit jaar zijn er tot nog toe drie contracten verstuurd naar geïnteresseerde studenten.’

In Eindhoven en Tilburg lijkt er geen sprake van acute nood.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.