‘De Bata gaat voor mijn team om de winst’

| Rik Visschedijk

Weekeinde, zon en de temperatuur rond 25 graden. De terrassen op de Oude Markt in Enschede, waar rond 15:00 uur de eerste Batavieren binnenkomen, zijn vol. Niet iedereen komt voor de estafetterace: de organisatie heeft de handen vol om mensen van het parcours te houden.

Lianne van de Belt (universiteitsteam Groningen) is de snelste op de 23ste etappe.

Vlak voordat de eerste renner de Oude Markt opkomt, worden de laatste mensen vriendelijk – doch dringend – verzocht om van het parcours te gaan. De dranghekken en rood-witte linten zijn blijkbaar niet voor iedereen even duidelijk. Er wordt tot haast gemaand, want de eerste loper komt de hoek om.

Het is Lianne van de Belt, van het universiteitsteam Groningen. In een strak tempo stoomt ze door naar de finish. Onbedreigd en in haar eigen tempo. Als ze de 23ste etappe van 7,4 kilometer heeft voltooid, staat ze stil. Ze wankelt op haar benen, neemt wat water aan en gaat zitten op de trapjes voor de St. Jacobuskerk.

Competitief

‘Het was zwaar’, zegt Van de Belt als ze weer op adem is. ‘Dat komt vooral door het weer. Het laatste stuk zat ik er mentaal wel aardig doorheen. Ik was erg blij met mijn teamgenoot die op de fiets mee was, hij heeft me er doorheen getrokken.’ En hoe, de loopster kwam met flinke voorsprong binnen. ‘Ja, we zijn competitief. Dit is de derde keer dat ik meedoe en ik loop in Groningen bij atletiekverenging GSAV Vitalis. De Bata gaat voor mijn team om de winst.’

De Duitse Sophie Lingelbach van het UT/Saxion-team kom wat later ook over de streep. De student Industrial Engineering is niet minder vermoeid en bevangen door de hitte. ‘Het was een mooie etappe, maar zwaar’, zegt ze. ‘Ik heb zo hard gelopen als ik kon en alles gegeven.’

De herstart van de 24ste en laatste etappe voor de dames is om 17:20 uur vanaf de Oude Markt, de mannen starten om 17.40 uur voor hun afsluitende etappe richting campus. Ze hebben 7,8 kilometer voor de boeg.    

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.