Zelfbedachte biertjes brouwen in Bastille

| Rense Kuipers

De bierbrouwers van Hops & Grains nemen intrek in de oude mensakeuken van de Bastille. Het ‘geraamte’ staat na renovatie. De UT-studenten beginnen vanaf de zomer met het brouwen van speciaalbier.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk
Medeoprichter Yorick Bosch pitcht zijn idee tijdens de finale van de UT Challenge (juni 2017).

Met voorlopig twee brouwketels gaan de studenten de testfase in. De start-up staat namelijk nog in de kinderschoenen. Het prijzengeld van de UT Challenge vorig jaar, zesduizend euro, dient grotendeels als startkapitaal voor de inventaris.

De studenten brouwen op een andere manier dan ‘traditionele’ brouwers, legt medeoprichter Yorick Bosch (technische bedrijfskunde) uit. ‘Mensen kunnen bij ons zelf online hun biertje samenstellen door bijvoorbeeld verschillende soorten hop, mout en andere ingrediënten te kiezen. Vervolgens gaan wij met die instructies aan de slag om dat bier te brouwen. Voor ons draait het niet om de hoeveelheid bier, maar om zoveel mogelijk gepersonaliseerde soorten bier.’

Het team van Hops & Grains

Yorick Bosch, Émile Heijs (oprichters, beiden TBK), Amber Altenburg (BIT), Teun Evers (TBK) en David Huistra (medewerker)

Belangrijk volgens Bosch is dat het productieproces zo efficiënt mogelijk verloopt. Dat proces is onderwerp van zijn bacheloropdracht waar hij deze zomer aan begint. ‘Heel tof dat mijn opleiding dit mogelijk maakt. Eigenlijk heb je een begeleider nodig vanuit het bedrijf waarvoor je werkt, maar ik krijg hulp van een externe begeleider: Rocco Chin, de oprichter van de Enschedese speciaalbierbrouwerij Stanislaus Brewskovitch.’

Wachten tot de natuur zijn werk doet

Het brouwproces zelf duurt ongeveer vier uur, weet Bosch. ‘Maar er zijn veel pauzemomenten tijdens de bereiding waar je eigenlijk staat te wachten tot de natuur zijn werk doet. Als we veel verschillende bestellingen hebben, is het cruciaal om het brouwen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het draait dus om planning, gepaard met hoge kwaliteit, hygiëne en zo min mogelijk kosten.’

De prijs van een flesje bier wordt ongeveer 3 euro, met een minimale bestelgrootte van 24 flesjes. ‘Daar krijg je wel je volledig eigen bier voor terug, dat je zelf bedacht en gepersonaliseerd hebt, van de hopsoorten die je toevoegt tot je eigen etiket.’

Bier om te delen en van te genieten

Bang dat de prijs mensen afschrikt is Bosch niet. ‘Ik denk dat er genoeg mensen zijn die het ervoor over hebben. Voor veel bierliefhebbers is het geen optie om thuis bier te brouwen, ze weten niet waar ze moeten beginnen. Wij maken dat heel toegankelijk. Het is ook geen bier voor massale consumptie, eerder om te delen en van te genieten. Als je bedenkt hoeveel tijd erin gaat zitten, is het ontzettend redelijk.’

Voordat de eerste batch gebrouwen kan worden, is het voor Hops & Grains nog eerst zaak om het papierwerk in orde te krijgen. ‘Een accijnsvergunning krijg je niet zo makkelijk’, weet Bosch. ‘Gelukkig krijgen we veel ondersteuning vanuit de UT, ook met de inrichting van de brouwerij. Het is vooral uitkijken voor eventuele geuroverlast. We hebben een solide afzuigingssysteem dat nog uit de mensa-tijd stamt, maar als je straks in de aanliggende Global Lounge alsnog bierluchten ruikt, kunnen we nog aanpassingen doen. Verder werken we nog aan het bouwen van de receptenmixer op de website, de online aanwezigheid en financiën. Daar houdt de rest van ons team zich mee bezig.’