UT opent Wearable Robotics Labs

| Jelle Posthuma

Het Wearable Robotics Lab opende donderdagmiddag officieel haar deuren in de Horst. De faciliteit is een samenwerking tussen de UT en Roessingh R&D en moet de ontwikkeling van draagbare robots versnellen.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Het onderzoeksdoel van de draagbare robots is het verbeteren van de balans. En dat kan in de realistische omgeving en levensechte omstandigheden die het laboratorium biedt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende ondergronden en niveauverschillen.

Wearable robotics

Draagbare robots worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. Voorbeelden zijn exoskeletons, geavanceerde protheses of exosuits. De techniek is geschikt voor toepassing in medische context, zoals bij verlamming, maar ook voor de industrie.

Het lab is onderdeel van een groter nationaal onderzoeksproject. Over een periode van vijf jaar is een totaal budget van vijf miljoen euro gemoeid. Daarvan worden onder andere dertien PhD’s, twee postdocs en twee technici aangesteld. Alle projectpartners kunnen gebruik maken van de nieuwe lab-faciliteiten op de UT.

De teams die deelnemen aan de Cybathlon zijn er bijvoorbeeld te vinden. Dit vierjaarlijkse evenement is vergelijkbaar met de Paralympische Spelen, maar dan met draagbare technologie. De volgende Cybathlon vindt plaats in 2020 in Zurich. Samen met de TU Delft doet de UT mee aan de Exoskeleton Race. In de aanloop naar het evenement organiseren verschillende universiteiten hun eigen Cybathlon. De UT organiseert dit jaar een Cybathlon in de Grolsch Veste.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.