Buitenlandse afgestudeerden aan werk helpen

| HOP, Matthijs van Schie

Hoe zorg je ervoor dat internationale alumni Nederland niet direct verlaten? Het Holland Alumni Network, dat vandaag wordt gelanceerd, moet ze helpen een netwerk op te bouwen. Goed voor hun baankansen en voor de economie.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Aan internationale studenten geen gebrek aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen: het zijn er 112 duizend, meer dan elf procent van de totale studentenpopulatie. Maar ze zitten vaak in een internationale studentenbubbel en hebben dan weinig contact met Nederlanders. Maar wat als ze de arbeidsmarkt op moeten?

‘Er zijn genoeg organisaties voor buitenlandse studenten’, zegt Anne Lutgerink van internationaliseringsorganisatie Nuffic. Denk bijvoorbeeld aan het Erasmus Student Network. ‘Maar voor afgestudeerden op zoek naar werk was zo’n netwerk er nog niet. Vandaar het Holland Alumni Network, dat onder meer borrels, workshops en netwerkevenementen gaat organiseren.’ 

Blijven hangen

Zo’n netwerk is goed voor henzelf en voor de Nederlandse economie: buitenlandse afgestudeerden die hier blijven hangen, leveren op termijn zo’n anderhalf miljard euro op, berekende Nuffic al eerder.

Er waren wereldwijd al zo’n 45 Holland Alumni Networks voor alumni die in Nederland hebben gestudeerd, maar nu is er dus ook een voor buitenlanders in Nederland. Vanavond, in de Week van de Internationale Student, wordt het alumninetwerk officieel gelanceerd in het Utrechtse theater Tivoli.

De Colombiaanse Sandra Rincón, promovenda aan Tilburg University, is de eerste voorzitter van het netwerk. ‘We beginnen met career cafés door het hele land, waar alumni en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten om te praten over carrièremogelijkheden’. Deze eerste activiteiten worden gefinancierd door Nuffic, maar ze hoopt dat er straks bedrijven zijn die het netwerk willen sponsoren.    

Geen bubbel

Het is niet de bedoeling dat het Alumni Network een nieuwe internationale bubbel wordt, want ook Nederlandse studenten zijn welkom, zegt Rincón. ‘Het idee van dit netwerk is om een community te vormen voor iedereen die graag een internationaal netwerk wil opbouwen en een baan zoekt.’   

En hebben de Nederlandse universiteiten er ook nog iets aan? De Erasmus Universiteit maakte vorige week bekend dat ze maar liefst 26 miljoen euro aan giften heeft ontvangen van vermogende oud-studenten. Maar Rincón denkt er voorlopig nog niet aan om de buitenlandse afgestudeerden in te zetten als cash cow. ‘We beginnen net, en willen eerst iets voor de alumni betekenen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.