Drie fundamentele NWO-projecten voor de UT

| Redactie

De UT scoort drie projecten in het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen. Daarmee kunnen de onderzoekers kleinschalige en fundamentele onderzoeken beginnen met een vernieuwend karakter.

Wilfred van der Wiel en Peter Bobbert (NanoElectronics) gaan een nieuwe methode inzetten om schaalbare elektronische circuits te maken die geïnspireerd zijn op het brein. Daarvoor maken ze gebruik wanordelijke netwerken van nanomateriaal in plaats van de standaard elektronische componenten.

Arie van Houselt (Physics of Interfaces and Nanomaterials) gaat atomen op een vast oppervlak onderzoeken. Normaal verplaatsen ze zich door over oppervlakteatomen heen te springen. Maar recent onderzoek wijst uit dat miljarden atomen gezamenlijk sneller kunnen bewegen dan wordt aangenomen uit de diffusietheorie. Dat gaat Van Houselt onderzoeken met behulp van een elektronenmicroscoop.

Hans Hilgenkamp (Interfaces and Correlated Electrons) zal een gedetailleerde studie doen naar elektronische faseovergangen, zoals de overgang van een isolerende naar een geleidende fase onder invloed van een aangelegde elektrische spanning. De uitkomsten worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe concepten en materialen voor energiezuinige elektronica. In dit project worden experimentele en theoretische studies gecombineerd.

In totaal werden er vijf projectaanvragen toegekend door NWO. Die krijgen een gezamenlijk bedrag van ruim twee miljoen euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.