Opening RoboCup 2017 met veel zwarte pakken

| Rik Visschedijk

Trommels, zwarte maatpakken en toespraken van hoogwaardigheidsbekleders. RoboCup 2017, met deelnemer RoboTeam Twente, is vandaag in Nagoya geopend.

Burgemeester Takashi Kawamura van gaststad Nagoya nam bepaald geen blad voor de mond. ‘Jullie kennen natuurlijk alleen Tokyo en Kyoto’, vroeg hij retorisch en in moeizaam Engels. ‘Dat is jammer. Want Tokyo bestaat alleen maar uit consumenten, mensen die geld opmaken. Hier in Nagoya maken we dingen. Bijvoorbeeld voor  de motor-, en vliegtuigindustrie. En in de robotica.’

Hij wist ook een lichtere toon aan te slaan. Met zijn beste karaokestem bracht hij Elvis’ Can’t help falling in love ten gehore. Een vrije interpretatie, want ‘I can’t help falling in love with …. RoboCup 2017’ luidde zijn versie.

De loftrompet

Wie dacht, dat de organisatie van de openingsceremonie inspiratie op had gedaan bij de Olympische Spelen of het Eurovisie Songfestival, kwam bedrogen uit. Naast de burgermeester, mocht de gouverneur van het prefect (regio, red.) Aichi de loftrompet over deze ‘ondernemende en industriële’ regio blazen. Twee founding trustees (stichters) en de president van RoboCup maakten de line-up compleet. Opvallend was de  doelstelling van RoboCup. In 2050 moet er een robotteam zijn dat de FIFA-wereldkampioen verslaat.

Zwarte pakken eerst

De studententeams geloofden het allemaal wel. Praktisch iedereen zat in de hal robots en software te perfectioneren. ‘We willen de tijd maximaal benutten’, liet teamleider van RoboTeam Twente, Ewoud Croll, weten.

Na een indrukwekkend optreden van de trommelaars, mocht het publiek de zaal uit. Maar eerst de zwarte pakken op de gereserveerde stoelen, zo’n zestig procent van het totaal. Want dit is Japan, waar hiërarchie nog iets betekent.  


Het RoboTeam Twente speelt donderdag de eerste twee poulewedstrijden.