Beste diabetesidee komt van UT en ZGT

| Marieke Vroom

De Diabetescoach ‘Diameter’, een samenwerking tussen UT-onderzoekers en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), is gekozen tot het Beste Diabetesidee van 2017. Deze app helpt patiënten om hun leefstijl te verbeteren. De UT’ers krijgen een subsidie van 50.000 euro om het idee verder uit te werken.

De app Diameter is voor mensen met diabetes type 2 en registreert lichaamsbeweging, bloedsuiker, hartslag, insulinegevoeligheid en dieetgegevens. Zo kunnen patiënten zien wat bewegen en eten met hun bloedsuikerspiegel doet en krijgen ze hulp bij het maken van gezonde keuzes.

Onbewust ongezond

‘Patiënten weten vaak niet goed wat gezond is, terwijl voeding en beweging essentieel zijn in de behandeling van diabetes type 2,’ vertelt hoofd van het ZGT wetenschapsbureau en UT-professor Miriam Vollenbroek. In recent onderzoek binnen het ziekenhuis gaf 41 procent van de patiënten met de stofwisselingsstoornis aan dagelijks genoeg te bewegen, maar uit metingen bleek dat slechts 5 tot 13 procent de norm daadwerkelijk haalt.

Bij diabetes type 2 werkt de alvleesklier niet optimaal, waardoor het lichaam te weinig insuline aanmaakt of hier niet goed op reageert. Dit zorgt voor een ontregelde bloedsuikerspiegel. Patiënten moeten constant in de gaten houden of er niet teveel of te weinig suiker in hun bloed zit. Een verkeerde waarde kan leiden tot vermoeidheid, schade aan organen of zelfs coma.

Grip op diabetes

De Diameter is geen kunstmatige alvleesklier die alles overneemt, maar geeft mensen de mogelijkheid om grip te krijgen op hun diabetes, waardoor wellicht minder medicatie nodig is. Meer inzicht en de ervaring dat ze hun bloedsuikerspiegel zelf positief kunnen beïnvloeden, moet gebruikers aanzetten tot een gezonde leefstijl

Maar gedragsverandering is lastig, vertelt Vollenbroek. Vooral als de voordelen ervan pas op lange termijn merkbaar zijn. ‘Patiënten zeggen vaak: ‘ik ga wel naar de dokter als ik me niet goed voel’, maar dat willen we juist voorkomen.’ De onderzoekers willen gebruikers motiveren door korte termijn doelen en coaching toegespitst op de persoon. Hoe dit er het beste uit kan zien wordt onderzocht in samenwerking met de gebruikers van de app. 

Kennisvermeerdering

De app zorgt niet alleen voor meer kennis bij diabetespatiënten, maar ook bij de onderzoekers zelf. ‘Doordat we continu het gedrag en de lichaamswaarden meten, leren we de ziekte beter begrijpen,’ zegt Vollenbroek. ‘Met de subsidie van het Diabetes Fonds kunnen we weer een stap verder met ons onderzoek.’

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.