Rubiconbeurs voor Femi Ojambati

UT-onderzoeker Femi Ojambati mag met een Rubiconbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar naar de University of Cambridge. Hij behoort daarmee tot een minderheid: deze Rubicon-ronde krijgen meer vrouwen dan mannen de beurs.

Ojambati zal in Groot-Brittannië een kleine optische schakelaar demonstreren die in staat is om één foton te schakelen met één ander foton. Dit is een prestatie die onderzoekers nooit eerder bereikten bij kamertemperatuur. De schakelaar omvat een enkel kleurstofmolecuul in een superkleine gouden kooi en is een essentiële bouwsteen in ultrasnelle kwantum informatieverwerking.

Beginnende wetenschappers

Tweeëntwintig beginnende wetenschappers mogen met een Rubiconbeurs naar het buitenland, meldt NWO. Recent gepromoveerde wetenschappers kunnen daarmee één of twee jaar in het buitenland werken. De meesten gaan naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ze buigen zich over allerlei onderwerpen, van stamceltherapie tot mode in het Romeinse rijk.

Deze ronde zijn dat negen mannen en dertien vrouwen. Dat is opvallend, want mannen doen vaker dan vrouwen een gooi naar zo’n Rubiconbeurs. Dit keer hadden 45 mannen en 33 vrouwen een aanvraag ingestuurd. Vrouwen kwamen dus twee keer zo vaak door de selectie als mannen.

Derde ronde

De Rubiconbeurzen worden drie keer per jaar verdeeld. Dit was de derde ronde van het jaar 2016. In de twee eerdere rondes was de uitkomst minder scheef. De ene keer vielen er naar verhouding meer vrouwen in de prijzen, de andere keer meer mannen.

Vrouwen verwierven uiteindelijk 33 van de 65 Rubiconbeurzen die NWO afgelopen jaar kon verdelen. Mannen maakten 23 procent kans bij hun aanvraag en vrouwen 28 procent.

Succes

NWO weet niet hoe het komt dat vrouwen zoveel succes boeken. Wel worden vrouwen volgens de website nadrukkelijk uitgenodigd om een beurs aan te vragen. Sinds 2005 mogen ze in hun Rubiconperiode ook met zwangerschapsverlof.

Wetenschappers moeten de Rubiconbeurs binnen een jaar na hun promotie aanvragen. Als ze zwanger waren, voor jonge kinderen moesten zorgen of in opleiding tot klinisch specialist waren, kunnen ze het iets later doen. NWO betaalt niet de huisvesting, maar wel de reiskosten en het salaris.

De beurzen bestaan al elf jaar. Voormalige Rubiconwetenschappers spreken vol lof over het programma, dat voor weinig geld een schat aan ervaring en veel internationale contacten oplevert.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.