Symposium Veerstichting: ‘Laat je mening horen’

| Björn Vriezekolk

‘Offline, ben jij nog wel verbonden?’, dat was het thema van dit symposium van de Veerstichting, gisteren in de Enschedese raadszaal. De Veerstichting is opgericht om het debat tussen studenten en de zogeheten ‘vormgevers van de maatschappij’ te bevorderen.

Photo by: Jellien Tigelaar

Het symposium in de raadszaal was een voorbereiding op het landelijke symposium van de Veerstichting op 21 en 22 september, waarbij verschillende sprekers en dichters aan het woord kwamen. De avond werd aan elkaar gepraat door dagvoorzitter Mike Verkouter.

Leiders van morgen

Het symposium werd ingeleid met een film over het doel van de Veerstichting. ‘Door ‘de leiders van nu’ in contact te brengen met ‘de studenten van nu’ zijn we bewust bezig met de het creëren van de leiders van morgen. Kom van die bank af en laat je mening horen’, luidde de boodschap van Guy Fabian de Koning, bestuursvoorzitter van de stichting.

Populisme

De eerste spreker was JOVD-voorzitter Mitchell Boers, die onder andere sprak over de gevaren van populisme. Boers: ‘Een stijgend populisme is een teken dat het volk zich niet meer vertegenwoordigd voelt. En dat is niet per se gevaarlijk zolang er geen feiten verdraaid worden.’ Boers riep politici op vaker terug te keren naar de kiezer. ‘De terugkoppeling van de uiteindelijke compromissen, dat is wat er mist.’

Digitale wereld

Daarna was er tijd voor een intermezzo: Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam gaf twee gedichten ten gehore. Hierin riep hij mensen toe toch eens wat minder bezig te zijn met de digitale wereld. Als laatste kwam Egbert van Hattem aan het woord. Van Hattem, medewerker bij de Wetenschapswinkel van de UT, gaf voorbeelden van maatschappelijke projecten waar zij werkzaam in zijn. Hierna vertelde hij over een aantal van zijn helden, waaronder twee damkampioenen. De avond werd afgesloten met een borrel waarbij de aanwezigen nog wat dieper met elkaar konden ingaan op de onderwerpen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.