'Melodie overleeft alles'

| Ton Fiselier

De lunchlezing van de Bedrijvendagen werd woensdagmiddag verzorgd door Gerard Ekdom. De discjockey van Radio 2 vertelde in iets minder dan een uur over zijn ontwikkeling van plaatjesdraaier op klassenavonden tot een van de succesvolste radio-dj’s van Nederland.

De zaal zit net niet helemaal vol als Ekdom het podium van de Waaier betreedt.,Op een enthousiast ‘Goedemiddag Enschede, hoe is de sfeer?’ van de dj reageert het publiek in eerste instantie wat stroef. Ekdom blijkt niet uit het veld te slaan. Hij weet de zaal al snel mee te krijgen in een persoonlijk verhaal vol anekdotes.

Platenspeler

‘Je hoort het niet vaak, maar ik wist als tweejarige al wat ik wilde worden; platenspeler’, aldus Ekdom met een veelzeggende grijns op zijn gezicht. En dat blijkt de dj tot vermaak van het publiek in de meest letterlijke zin van het woord te bedoelen. Als tweejarige, zo vertelt hij, imiteerde de radiopresentator met een ronde kruk en een grote dosis kinderlijk enthousiasme een pick-up, totdat hij z’n eerste draaitafel van zijn ouders cadeau kreeg. ‘Wat later kreeg ik van mijn vader een grote tas met singletjes. Ik ben er die hele nacht mee in de weer geweest. Ik heb het licht zien worden.’ De oprechte liefde die Ekdom voor de radio en zijn vak koestert is duidelijk hoorbaar in zijn stem.

Vlot en onderhoudend

Dat de radiopresentator tijdens zijn carrière heeft leren praten als Brugman wordt gedurende de lezing steeds duidelijker. Vlot, onderhoudend en zonder een moment te haperen rijgt Ekdom de ene anekdote aan de ander. Ook zelfspot wordt niet geschuwd. De foto’s waarmee de dj zijn lezing illustreert en waar hij niet altijd even flatteus op staat, worden steevast grappend van commentaar voorzien (‘dit was zo’n 168 kilo geleden’).

Vragenronde

Na de lezing is het tijd voor vragen uit het publiek. Of Ekdom misschien een jingle wil inspreken voor BataRadio, een verzoek dat de dj maar wat graag inwilligt. Even later wordt hem gevraagd welke plaat van het afgelopen jaar over dertig jaar nog te horen zal zijn. Daar heeft Ekdom zo geen sluitend antwoord op. ‘Dat is moeilijk in te schatten. Misschien ‘Be the One’ van Dua Lipa. Aan muziek is soms geen touw vast te knopen. Wat ik wel zeker weet, is dat het om melodie draait. Melodie overleeft alles.’