'Westerdijkjaar': de eerste vrouwelijke hoogleraar

| Redactie

Het is op de kop af honderd jaar geleden dat Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd benoemd. Daarom opent minister Bussemaker vandaag een presentatie in Utrecht. Op de buitengevel hangt een lint met daarop alle namen van de huidige Nederlandse hoogleraren, dus ook die van de UT.

Johanna Westerdijk was hoogleraar in de fytopathologie (plantenziektekunde) aan de Universiteit Utrecht. Ter ere van het ‘Westerdijkjaar’ is een presentatie ingericht in het ministerie van OCW over Westerdijk en honderd jaar vrouwelijke hoogleraren.

Actueel

Er wordt ook stilgestaan bij de actuele situatie van vrouwelijke hoogleraren aan de universiteiten. Een lint met de namen van alle vrouwelijke hoogleraren, inclusief hun vakgebied en de betreffende universiteit, dient als ode en stimulans voor vrouwen in de wetenschap. Op de UT is zo’n vijftien procent van de hoogleraren vrouw. In 2020 moet dat twintig procent zijn.


De presentatie in Den Haag (Rijnstraat 50) loopt tot 1 mei. Het bestaat uit historisch beeldmateriaal en is vooral van buiten goed te zien.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.