'Stijging naar 700 arbeidsplaatsen'

| Rik Visschedijk

Twentse start-ups halen meer vervolgfinanciering op in vergelijking met voorgaande jaren. Dat blijkt uit de Monitor pre-seed bedrijven van de UT. Kennispark Twente verwacht dat de werkgelegenheid binnen deze pre-seed bedrijven zal stijgen naar 700 arbeidsplaatsen.

In de monitor zijn drie regelingen opgenomen: Proof of Concept (PoC), TOP en TOP-light. Deze regelingen bieden financiële steun vanaf tien mille tot een kwart ton. Daarnaast helpen ze met business development.

23,5 miljoen

Gezamenlijk hebben de 39 TOP-bedrijven die sinds 2011 zijn geregistreerd 1,3 miljoen euro aan leningen ontvangen. Zij haalden een vervolgfinanciering van ruim 23,5 miljoen euro binnen, dat was in maart 2015 nog een krappe 10 miljoen euro.

Slagingspercentage

Van de TOP-bedrijven zijn er nog 31 ondernemingen actief, waarmee het slagingspercentage op 79 procent tegenover 52 procent landelijk komt. Kennispark concludeert dat de start-ups volwassener zijn geworden omdat ze een hogere overlevingskans hebben en groeien wat betreft omzet en medewerkers. Tachtig procent van het pre-seed geld is privaat kapitaal en dat geeft volgens Kennispark aan dat investeerders vertrouwen hebben de deelnemende bedrijven.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.