Eten voor het goede doel

| Sandra Pool

Het pop-up restaurant Happietaria opent eind mei haar deuren in Enschede. Een maand lang verzorgen vrijwilligers, veelal studenten, de bediening, de keuken en het management. De opbrengst van de maaltijden komt ten goede aan een nog te bepalen goed doel. GertJan Engberts, student gezondheidswetenschappen, is voorzitter.

Wat drijft je om de kar te trekken?

‘Ik ben voorzitter van CHOOSE, het Christelijk Overleg Orgaan Studenten Enschede waarbij de vier christelijke studentenverenigingen zijn aangesloten. Samen met mijn medebestuurders hebben we de Happietaria dit jaar hoog op de agenda gezet. Wij vinden het hoog tijd dat er weer een tijdelijk restaurant in Enschede komt om mensen die het minder hebben, te helpen. In 2012 was de laatste keer. Ik vind het een mooi initiatief om je in te zetten voor anderen. Ik denk dat er de voorgaande jaren niet voldoende vrijwilligers beschikbaar waren en dat het daarom niet lukte het tijdelijk restaurant op te zetten.'

Hoe zamel je geld in?

‘We werken uitsluitend met vrijwilligers en we proberen zoveel mogelijk sponsors te vinden voor alle ingrediënten. Op die manier maken we winst op de maaltijden die we serveren.’

Hoe ver zijn jullie met de organisatie?

‘We zitten in de opstartfase. De rollen zijn verdeeld. We hebben zeven mensen die samen het managementteam vormen. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de keuken, de pr en het penningmeesterschap. Als we operationeel zijn, hebben we honderd vrijwilligers op de been.'

Wat is je eerstvolgende stap?

‘Alles concreet maken. We zoeken een geschikte locatie. Het liefst in het centrum, maar dat is schaars. We moeten nog beslissen aan welke voorwaarden een pand moet voldoen. Ook het goede doel moeten we nog vaststellen en, niet geheel onbelangrijk, het vinden van sponsors.'

Foto: eigen foto Happietaria