D.S.V. de Skeuvel 50 jaar (g)oud

| Marieke Vroom

Drienerlose Schaatsvereniging de Skeuvel bestaat volgende week 50 jaar. Om dit tiende lustrum te vieren kleurt de vereniging goud tijdens verschillende lustrumactiviteiten, met als thema Ex Oriente Lux: ‘licht uit het oosten’.

De Skeuvel werd op 28 november 1966 opgericht door een groepje studerende schaatsliefhebbers. In die tijd had Enschede nog geen ijsbaan. ‘Als het hard vroor werd de sintelbaan onder water gezet en ook de vijvers op de campus waren potentiële ijsbaantjes’, beschrijft Johan Wolters, een Skeuvelaar van de eerste lichting.

‘Maar dat was natuurlijk slechts van korte duur’, vervolgt hij. ‘De enige kunstijsbaan in de omgeving was in Deventer, daar gingen we met een gehuurd Volkswagenbusje naartoe om te trainen. Er lag nog geen snelweg, dus je moest wel wat voor een uurtje schaatsen over hebben.’

Gouden ouden en gekke wedstrijden

Wolters vertelt komende zaterdag meer over de geschiedenis van de schaatsvereniging tijdens een reünie in café de Pimpelaar. Ook oud-trainer Piet van Oosterom houdt een voordracht over zijn tijd bij de Skeuvel. Voor de bijeenkomst vertonen oud-leden samen met het huidige bestuur hun schaatskunsten op IJsbaan Twente.

‘De reünie is de aftrap van twee lustrumweken’, vertelt Yannick Buser, pr-commissaris van de lustrumcommissie. ‘De dag erna organiseren we een recordwedstrijd, met allerlei gekke wedstrijden, zoals achteruitschaatsen, klunen en rondjes rechtsom de baan in plaats van linksom. De clubrecords op deze afstanden zijn inmiddels al tien jaar oud, die moeten toch echt een keer sneuvelen!’

Chocolademelk en gala

Maandag, op de dies van de vereniging, deelt de lustrumcommissie chocolademelk uit bij de Horst. ‘Want wie jarig is trakteert,’ aldus Buser. Verdere activiteiten zijn onder andere een lustrumborrel en taart tijdens de bardag in het sportcentrum. Het lustrum wordt afgesloten met een diner en gala in de Broeierd op vrijdag 9 december.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.