Demcon neemt Focal over

| Rense Kuipers

De gevestigde UT-spin-off Demcon neemt een wat jongere spin-off, Focal, over. Het technologiebedrijf Demcon heeft nu een meerderheidsaandeel in Focal Vision & Optics. Het doel is om te ‘pionieren op de markt voor optomechatronische systemen’.

Dat gaat gebeuren onder de naam Demcon Focal, een gezamenlijke businessunit optomechatronic systems, die met name toepassingen voor halfgeleiderproductie (lithografie) en ruimtevaart gaat ontwikkelen.

‘Verder groeien’

Beide bedrijven wonnen in het verleden de Van den Kroonenbergprijs namens de UT, als beloning voor jong ondernemerschap. Demcon won de prijs in 2001, Focal dit jaar nog. Verschillen in ‘volwassenheid’ lijken dan ook onmiskenbaar terug te zien in de personeelsaantallen. Focal heeft 25 mensen in dienst, Demcon meer dan 230.

Door deze bundeling van krachten hopen de bedrijven op groei. UT-alumnus en Demcon-directeur Dennis Schipper: ‘Samen kunnen wij eenvoudiger grote en complexe projecten uitvoeren. Zo kunnen zij onder onze hoede verder groeien, ook met eigen projecten.’