FOM-prijs voor UT-onderzoeker Slava Medvedev

| Rense Kuipers

UT-onderzoeker Slava Medvedev heeft de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2016 gewonnen. Medvedev promoveerde in november 2015 cum laude op zijn onderzoek bij de XUV Optics-vakgroep van hoogleraar Fred Bijkerk.

Photo by: Bram Saeys

FOM, de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie, moedigt promovendi aan om in hun proefschrift een apart hoofdstuk te schrijven over de valorisatieaspecten van hun onderzoek. Medvedev ontving de prijs omdat hij aandacht besteedde aan de praktische toepassingen van extreem-ultraviolette straling.

‘Meer dan een hoofdstuk’

Medvedev, inmiddels niet meer werkzaam voor de UT, beschreef in zijn valorisatiehoofdstuk werkbare oplossingen voor het zuiveren van EUV-licht. Volgens de selectiecommissie scoort hij hoog op realiteitsgehalte en heeft hij toch veel creativiteit kunnen tonen in zijn onderzoek.

Promotor en begeleider Fred Bijkerk nomineerde Medvedev. Hij zegt blij verrast te zijn met de prijs van 5000 euro voor zijn toenmalige PhD-student. ‘Slava deed meer op het gebied van valorisatie dan alleen een hoofdstuk schrijven. Gedurende zijn hele onderzoeksperiode keek hij met een open vizier naar mogelijke toepassingen.’

Wel een hoofdstukprijs, maar geen hoofdprijs voor Medvedev. De FOM Valorisatie Prijs ter waarde van 250 duizend euro ging naar de Delftse hoogleraar Ekkes Brück.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.