Elsevier: UT-studenten per saldo ontevreden

| HOP, Bas Belleman , Rense Kuipers

Volgens weekblad Elsevier zijn UT-studenten per saldo ontevreden over hun studie. De UT heeft met -9,5 procent een relatief lage tevredenheidsscore en staat onderaan bij de technische universiteiten. Het weekblad zet Wageningen Universiteit en HAS Hogeschool bovenaan in de jaarlijkse ranking.

De ranglijst van Elsevier is gebaseerd op het oordeel van studenten op één vraag in de Nationale Studenten Enquête: hoe tevreden zijn de studenten over hun studie in het algemeen? Ze geven een cijfer tussen de één en de vijf.

Elsevier kijkt welke universiteit en hogeschool de best gewaardeerde bacheloropleidingen in huis hebben. Bij Wageningen oogsten twaalf van de negentien beoordeelde opleidingen veel lof van studenten, bij HAS Hogeschool komen zeven van de tien opleidingen bovendrijven.

Drie positief, vijf negatief

Voor een eerlijkere vergelijking zijn de universiteiten in drie soorten opgedeeld. Overall winnaar Wageningen is de beste van de ‘specialistische’ universiteiten. In de groep ‘brede’ universiteiten wint de Radboud Universiteit Nijmegen, terwijl de TU Eindhoven het hoogst scoort van de drie technische universiteiten met een tevredenheidsscore van 54,5 procent.

De UT heeft een tevredenheidsscore van -9,5 procent. Van de 21 beoordeelde bacheloropleidingen worden er drie positief, dertien gemiddeld en vijf negatief beoordeeld. Daarmee scoort de UT net iets lager dan de TU Delft, dat een score heeft van -6,3 procent.

Donderdag verschijnt de jaarlijkse Elsevier-special Beste Studies, waarin het blad nader ingaat op onder meer de contacturen met docenten, het studierendement en het aantal mannen en vrouwen binnen opleidingen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.