Spin-offs in de race voor beste tech-idee van 2016

| Rense Kuipers

De Homey van Athom, de glazenwasrobot van KITE Robotics en de zeegolvenscanner van NextOcean zijn in de race voor het meest veelbelovende technologische idee van 2016. Ze staan op een lijst van twintig projecten van het populairwetenschappelijke tijdschrift KIJK.

Het magazine vraagt zich af wat volgens het publiek en deskundigen het allerbeste technologische idee is van de afgelopen tijd. KIJK-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen zegt met deze wedstrijd het beste idee een steuntje in de rug te willen geven. ‘Maar minstens zo belangrijk is het om onder de aandacht te brengen hoeveel er op dit gebied gebeurt in ons land, en hoe kleine groepjes fanatieke onderzoekers en ondernemers in staat zijn om grote dingen voor elkaar te krijgen.’

Homey

De Homey van UT-spin-off Athom is volgens KIJK een van de voorbeelden daarvan. Het bedrijf timmerde de afgelopen jaren al flink aan de weg en had aan het begin van dit kalenderjaar al ruim een miljoen euro aan investeringsgeld binnengehaald voor hun Homey, een apparaat om je huishouden slimmer te maken.

Glazen wassen

Een andere spin-off, KITE Robotics, heeft deze maand haar eerste commerciële stap gezet, in de eigen achtertuin. Hun glazenwasrobot maakt de ramen van de Spiegel, het gebouw bij de hoofdingang, schoon.

Golfbewegingen voorspellen

NextOcean is voortgekomen uit een samenwerking van de UT en de TU Delft. Het bedrijf, gesitueerd in Delft, ontwikkelde nieuwe technologie die aankomende golven kan scannen. Hierdoor weten schippers minuten van tevoren wat voor golven eraan komen, bijvoorbeeld in het geval van het aanleggen van een pijplijn of het bouwen van een windturbine op zee.


Stemmen kan tot en met 9 oktober. Op 16 november wordt de winnaar bekendgemaakt.