Bhv-oefening: totale Vrijhof ontruimd

| Rense Kuipers

De alarmbellen rinkelden dinsdagmiddag in de Vrijhof – in de meest letterlijke zin. De plaatselijke bhv’ers werden opgepiept om als oefening het gehele gebouw te ontruimen.

Photo by: RIKKERT HARINK

Rond klokslag half 3 ging het alarm af en werden de aanwezigen in de Vrijhof via de intercom opgeroepen het gebouw via de aangewezen nooduitgangen te verlaten. Tegelijkertijd zorgden rookmachines ervoor dat de benedenverdieping al snel gevuld werd met rook.

Het bhv-team van de Vrijhof was in hoogste staat van paraatheid en verspreidde zich door het gebouw om mensen te evacueren. Het Sportcentrum-team schoot ze al snel te hulp, terwijl vooral uit de bibliotheek hordes studenten – zij het met gezonde tegenzin – de trappen af kwamen en het gebouw verlieten.

Verstekelingen

CES-directeur en waarnemer Hans Oeloff klokte naar tevredenheid uiteindelijk 8 minuten voordat het merendeel van de mensen het gebouw had verlaten. Er waren echter nog een paar verstekelingen; twee studenten die zich op de derde verdieping in studieruimtes hadden afgezonderd – met koptelefoon op – kregen niets mee van de commotie net buiten hun deuren.

Ook was de rampoefening niet compleet zonder LOTUS-slachtoffers. Een vrouw lag verstopt op de vierde verdieping, de andere lag voor de poortjes van de bibliotheek op de grond, te kermen van de pijn. Opstaan leek ze in haar rol ook niet te kunnen.

‘Rustig blijven?’

‘Bhv! Bhv! Slachtoffer!’, riep een van de bhv’ers naar zijn collega’s. Die kwamen aangesneld om poolshoogte te nemen. Het LOTUS-slachtoffer speelde haar rol met verve: ‘Auw, alles doet zeer! Mijn tas ligt er nog! Wat is er gebeurd dan? Rustig blijven? Ik wil helemaal niet rustig blijven! Iedereen loopt weg en ik blijf hier alleen achter!’

De bhv’ers maanden haar tot kalmte en hesen haar in een evacuatiestoel om haar de trap af te krijgen – de liften waren immers buiten werking. Omdat de snelste route vol hing met rook, zochten de bhv’ers naar alternatieve routes. Dat terwijl het LOTUS-slachtoffer ze in hun uitweg nog op de proef stelde door in gespeelde paniek te grijpen naar trapleuningen.

‘Duidelijk gehoor gegeven’

Ruim een kwartier na de start van de oefening waren zij als laatste buiten. De oefening zat er rond 3 uur op, na het uitschakelen van het alarm en het weg laten trekken van de rook, waarna het gebouw al weer snel volstroomde met mensen die aan hun werk of studie gingen.

Bhv-coördinator Job van Regteren kijkt in eerste instantie tevreden terug op het verloop van de oefening. ‘Het is heel goed gegaan, mensen hebben duidelijk gehoor gegeven aan het alarm.’ Tips heeft hij ook, voor hoe om te gaan in een noodsituatie: ‘Twee dingen om mee te beginnen: gebruik de aangegeven nooddeuren en kijk goed waar de calamiteit zich afspeelt.’