Nieuwe hoogleraar membraantechnologie

| Esther Windt

Walter van der Meer (57) is per 1 september 2016 benoemd tot deeltijdhoogleraar membraantechnologie. De algemeen directeur van drinkwaterbedrijf Oasen, gaat hij bij de UT de nieuw ingestelde leerstoel ‘Membrane technology and engineering for water purification’ bekleden.

Photo by: Ernst Klip Fotografie

Naast zijn functie bij Oasen zal Van der Meer één dag in de week als hoogleraar werkzaam zijn op de UT. De nieuwe leerstoel maakt deel uit van de onderzoeksgroep Membrane Science and Technology. De onderzoeksgroep is toonaangevend in Nederland op het gebied van fundamenteel en praktijkgericht onderzoek naar de ontwikkeling en procestechnologische toepassingen van membranen in bijvoorbeeld de watersector. De Membrane Science and Technology groep valt onder MESA+.

Drinkwatersector

Van der Meer: ‘De UT biedt nieuwe kansen en past goed bij de technologische uitdaging waar de drinkwatersector mee te maken heeft. De drinkwatersector staat voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering, bedreiging van drinkwaterwinningen door bijvoorbeeld verzilting en de wens van de klant om onberispelijk drinkwater uit de kraan te krijgen. Drinkwaterbedrijven moeten zich voorbereiden op deze ontwikkelingen. Onder andere door het toepassen van moderne zuiveringstechnieken zoals membraanfiltratie.’

Curriculum

Walter van der Meer volgde de studie scheikundige technologie aan de TU Delft. In 2003 promoveerde hij in de civiele techniek aan deze universiteit. Van 2005 tot 2011 was hij ook al als deeltijdhoogleraar ‘Membrane Process Technology’ verbonden aan de UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.