Medailles voor atleten Kronos bij NSK Ekiden

| Peter Wolbers

De afvaardiging van Kronos pakte twee medailles op het NSK Ekiden in Rotterdam. Bij de heren veroverde de Enschedese studentenatletiekvereniging de gouden medaille, terwijl bij de mix-categorie de derde plek werd behaald. Bij het NK Junioren pakte Kronaut Roy van Zijl een bronzen plak bij het hink-stap-springen.

Een Ekiden is een van oorsprong Japanse estafetteloop, waar een team van zes personen uiteindelijk een afstand van 42.195 kilometer, oftewel een marathon, aflegt. Dit gebeurt in etappes van achtereenvolgens 5, 10, 5, 10, 5 en 7.195 kilometer.

Concurrentie ruim achter

Bij de heren snelde het Kronos-team naar een tijd van 2:25:22, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 17.4 kilometer per uur. Met die tijd hielden ze de concurrentie ruim achter zich. De Rotterdamse studenten veroverden een tweede plek op bijna 20 minuten van de Enschedeërs, terwijl Wageningen er bijna een half uur langer over deed dan Kronos. Persoonlijk succes was er ook voor Kronaut Charles Khazoom. De Canadese uitwisselingsstudent liep in 33:05 als snelste van het deelnemersveld de etappe van 10 kilometer.

In de mix-categorie deed Kronos mee met twee teams. In een tijd van 3:02:51 eindigde het eerste gemengde team uit Enschede op een derde plek, op gepaste afstand van de winnaar, Wageningen. Haasje Zoef, het team uit Nijmegen, pakte het zilver. Het tweede gemengde Kronos-team eindigde op de zesde plaats, op minder dan een minuut van nummer vijf Haasje Huppel, het tweede Nijmeegse team.

Meer Kronos-succes

Elders in het land was er ook Kronos-succes te vieren. Bij het NK Junioren in Breda pakte Roy van Zijl bij het hink-stap-springen een derde plek. Nadat Van Zijl in voorgaande wedstrijden al meerdere malen net naast het podium was geëindigd, kon hij ditmaal wel een medaille in ontvangst nemen. Zijn afstand van 13.36 betekende tevens een persoonlijk record.