Robotica-samenwerking UT en TNO

| Rik Visschedijk

De UT en onderzoeksinstituut TNO bundelen hun inspanningen op het gebied van robotica in het open innovatiecentrum i-Botics. De partijen tekenden dinsdag een samenwerkingsverklaring waarmee een nauwere kennisuitwisseling tussen onderzoek en industrie start.

I-Botics is een open innovatiecentrum voor onderzoek, met het doel om gerobotiseerde innovaties en applicaties te ontwikkelen en die snel naar de markt te brengen. De UT en TNO werken hierin samen met partners in de industrie.

Ontwikkelprogramma

De komende maanden worden besteed aan het uitwerken van een ontwikkelprogramma voor de komende jaren. In ieder geval zullen daar de onderzoekslijnen exoskeletten en telerobotica een belangrijke plek krijgen. Stefano Stramigioli, hoogleraar Advanced Robotics bij de UT, draagt de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke inhoud. ‘Met robotica maken we een veiligere werkomgeving in veel industrieën mogelijk. Maar ook bij het verrichten van fysiek zwaar werk bieden robots uitkomst. Er zijn tal van mooie voorbeelden hoe robotica en machines mensen kunnen ondersteunen bij het veiliger, beter en eenvoudiger doen van hun werk.’

In de toekomst moeten er ook faciliteiten komen waar de robots getest kunnen worden. ‘Waar die komen en hoe die eruit komen te zien is onderdeel van het onderzoek’, zegt een UT-woordvoerder.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.