IUStopia: stadscantus zet Oude Markt op z'n kop

| Olaf de Kruijff

Moresgenootschap Ius Sanctus, dat 25 jaar geleden - naar eigen zeggen- de cantus naar Enschede haalde, gaf ter ere van haar vijfde lustrum een stadscantus op de Oude Markt. Met zo’n 250 studenten werd een zang- en drankfestijn als nooit tevoren neergezet in de Enschedese binnenstad.

Photo by: QuickFocus

Nadat de cantussenaat traditioneel werd verwelkomd met het Io Vivat, nam preses Derk Gorter het woord om te beschrijven dat het niet zomaar een cantus zou worden. Het zou namelijk de IUStopia-cantus worden, gebaseerd op het SBS6-programma Utopia.

Mijn Superheld

Na het smeren van de keeltjes met een welverdiend biertje en het smeren van de stembanden met een toonladder onder de bezielende leiding van procantor Rient Wigchering, kon het festijn dan echt beginnen.

Met liederen als 7 dagen lang, Mijn Superheld, Brandend Zand enEen Nederlandse Amerikaan zat de sfeer er al snel in. De biertjes vloeiden daarnaast rijkelijk en ook een gebrek aan ‘straffen’ was er niet.

Premium citizen

Allereerst werd IUStopia voorzien van een ‘premium citizen’, die door anderen in alles werd voorzien. Hij kreeg een aantal kroontjes, een medaille, slingers, oranjebitter en een ‘travel companion’ die hem in een winkelwagen rond mocht rijden en hem zijn adjes diende te voeren.

Daarnaast bleek een tafel ‘een beetje houterig over te komen’ en werd het object door abactis Joep Kiewiet voorzien van een lading meel, stroop, ei en knoflook. Erg fijn voor degenen die daarna hun geliefde tafel terug onder hun neus kregen geschoven.

Actualiteiten

Er werd ook rijkelijk gespeeld met de actualiteit, want er werd onder andere ingehaakt op de verplichte degradatie naar de Jupiler League van het lokale FC Twente. Een drietal Tukkers mocht zich op het podium melden om een lekkere halve liter Jupiler weg te tikken.

Daarnaast werd ook gerefereerd naar ’t Gat dat bij slecht weer volloopt. Een aantal Gatters mocht zich daarom wagen aan een weersvoorspelling, waar procantor Wigchering als personificatie van The Againman het weer voordroeg en abactis Kiewiet zorgde voor hagel (vruchtenhagel), modder (stroop) en natuurlijk sneeuw (meel dat door middel van een bladblazer in hun gezichten werd geblazen).

Vlak na het colloquium (plaspauze) – waar het dringen was bij de vrouwentoiletten – werd ook aangehaald dat Ius Sanctus een kleine subsidie heeft gekregen. De toeschouwers op de afgeladen terrassen hadden dus ook meebetaald aan deze schitterende cantus. Met kaviaar en Goldstrike werden het deels aanwezige SU-bestuur en oudgediende Gerrit Kaper ‘bedankt’ voor hun bijdrage.

Escalatie

Desalniettemin kon het terras toch mooi meegenieten van de grote finale, de escalatie. Daarbij kleurde de verfwolken boven de schachten in rood-wit-blauw-oranje en werd het Wilhelmus ten gehore gebracht. Enkele studentikoze terrasgangers kwamen daar overigens ook niet ongeschonden vanaf, want ook zij werden gekleurd door het verfpoeder.

Daarmee was de cantus besloten, maar gingen de studenten nog enige tijd door op de Oude Markt om het evenement daarna af te sluiten op Sociëteit Antigoon in de Pakkerij. Wil je de sfeer van de cantus zelf proeven, maar was je er niet bij? Ian Kennedy, alumnus van de UT en lid van Moresgenootschap Ius Sanctus heeft 50 minuten aan livestream openbaar gezet.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.