Europese ministers: Kennis moet je delen

| HOP, Irene Schoenmacker

Kennis moet je delen, vinden de Europese ministers van Onderzoek en Innovatie. Vanaf 2020 zullen alle artikelen van EU-wetenschappers voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Photo by: Flickr.com | Leigh Jay Temple

Wetenschappelijke kennis mag niet langer verstopt worden achter een paywall, hebben de Europese ministers voor Onderzoek & Innovatie vandaag besloten. Publiek gefinancierd onderzoek moet toegankelijk worden voor iedereen, of het nu wetenschappers zijn of niet.

Dekker

Staatssecretaris Sander Dekker pleitte vrijdag al voor het vrije verkeer van kennis en data. Vandaag maakten de ministers van Onderwijs en Innovatie van de Europese lidstaten hier afspraken over in Brussel.

Door wetenschappelijke kennis en data vrij toegankelijk te maken, kan die ook makkelijker worden hergebruikt door andere onderzoekers. Wetenschappers en uitgevers mogen er straks alleen van afwijken wanneer bijvoorbeeld het intellectueel eigendom, de privacy of de veiligheid in gevaar komt.

Maatschappelijk belang

Daarnaast willen de lidstaten dat er in de wetenschap minder nadruk komt te liggen op publicatie- en citatiescores. Het maatschappelijk belang van het onderzoek zou zwaarder mee moeten wegen.

De Europese ministers willen verder de kenniseconomie in Europa stimuleren. Startups zorgen voor werkgelegenheid en innovatie. Ondernemers kunnen daarom straks een speciaal startup-visum krijgen. Hierdoor hoeven zij niet meer in elke aparte lidstaat een apart visum aan te vragen, wat over de grens werken aantrekkelijker maakt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.