'Tijdens het lopen continu kaartlezen'

| Peter Wolbers

Bij de NSK Oriëntatielopen, die dit jaar op de UT-campus werden gehouden, zijn drie Enschedese studenten in de prijzen gevallen. Bij de vrouwen veroverde Gerber Loman de titel en werd PhD-student Maria Buitrago derde. Bij de mannen pakte Rolf van der Hulst de bronzen medaille.

Bij het oriëntatielopen moet je met behulp van een kompas en kaart zo snel mogelijk een route langs verschillende checkpoints afleggen. De route voert niet per se langs officiële wegen, maar kan ook langs moeilijker begaanbaar terrein leiden. Net zoals bij een ‘normale’ hardloopwedstrijd is de winnaar degene die de route uiteindelijk zo snel mogelijk aflegt.

Podiumplekken

Gerber Loman, studente biomedische technologie, bleef in een veld van vijf lopers, haar naaste concurrent Eletta Daemen uit Utrecht na zes kilometer lopen anderhalve minuut voor. Maria Buitrago volgde op gepaste afstand met een achterstand van meer dan tien minuten.

Bij de mannen diende de deelnemers een afstand van zo’n 7.5 kilometer te overbruggen. In een veld van vijf deelnemers werd UT-student Rolf van der Hulst derde, op iets minder dan tien minuten van de uiteindelijke winnaar Koen de Jong van Saxion Hogeschool Deventer. De Nijmeegse Selmar Woertel completeerde met zijn zilveren plak het podium.

Kaartlezen

Van der Hulst was na afloop tevreden met zijn derde plaats. ‘De nummer één en twee waren wel heel goed, maar ik ben wel blij met mijn prestatie.’ Van der Hulst, die al vaker heeft georiënteerd, is zich goed bewust van de verschillen tussen deze discipline en het standaard hardlopen. ‘Je moet het wat anders indelen. Tijdens het lopen ben je continu aan het kaartlezen. Het doel is zo min mogelijk te pauzeren, maar toch sta je af en toe stil.’

Goed kunnen kaartlezen is belangrijk. ‘Je wilt de snelst mogelijke route lopen en niet de verkeerde kant op lopen. Dat is natuurlijk duur tijdverlies.’ Dat Van der Hulst als UT-student de campus kende hielp hem slechts een klein beetje. ‘Ik weet bijvoorbeeld dat ik bij de Calslaan tussen de huizen door kan lopen. Maar het belangrijkste is toch dat je goed oplet waar op de kaart de checkpoints zitten.’


Overige sportuitslagen

Hockey

Dames, 3e klasse F: DHC Drienerlo 1 – Apeldoorn 1: 0-3

Koploper Apeldoorn bleek net als in de heenwedstrijd te sterk voor DHC, al was de marge dit keer een stuk kleiner (+3 om +8). DHC blijft door de nederlaag in de gevarenzone, maar heeft met nog vier wedstrijden te gaan genoeg perspectief om degradatie te ontlopen. Over drie weken wacht het uitduel in de kelder van de ranglijst tegen Salland.

Heren, 3e klasse F: DHC Drienerlo 1 – Almelo 1: 2-2

In de strijd om de titel heeft DHC verzuimd een klap uit te delen aan koploper Almelo. Bij winst waren de studenten hun concurrent tot op drie punten genaderd, maar door het gelijkspel blijft het verschil zes punten. Over drie weken reizen de hockeyers af naar middenmoter Graspiepers uit Drachten.

Honkbal

Heren, 3e klasse D: High-Tech Hitters/Hengelo Giants 1 – Knights 1: 24-2

Het combinatieteam van de Hitters en de Giants boekte een monsterzege tegen hekkensluiter Knights uit het Groningse Leek. Komende week ontvangt de ploeg in Hengelo de Schalkhaarse Eagles.

Korfbal

Gemengd, 3e klasse D: Vakgericht 1 – Mélynas 1: 23-5

De studenten van Vakgericht zijn met een monsterzege begonnen aan de hervatting van de veldcompetitie. Hekkensluiter Mélynas was geen partij voor de UT-korfballers. Komende week wacht een zwaardere opgave, als de ploeg op bezoek gaat bij nummer drie EKCA uit Arnhem.

Voetbal (veld)

Heren, 3e klasse D: Drienerlo 1 – Blauw Wit’66 1: 1-1

In een duel waar Drienerlo de beste kansen had werden de punten gedeeld. Door het puntverlies is de periodetitel niet meer haalbaar en lijkt ook de derde plek buiten bereik. Komende week wacht nummer drie Mariënberg. Bij winst maken de studenten nog kans op een top drie-notering.

Voetbal (zaal)

Heren, Hoofdklasse G: Ruurlo 1 – Drienerlo 1: 3-7

De zaalvoetballers van Drienerlo boekten in de slotronde een comfortabele zege op middenmoter Ruurlo en zijn daarmee zo goed als zeker van de nacompetitie. Het is nu nog wachten op het resultaat van concurrent Almelo FC, maar vanwege het grote verschil in doelsaldo (+44 om +13) is de vierde plek nagenoeg officieel.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.