Bier drinken, barbecueën en dansen

| Sandra Pool

De Batavieren nemen langzaam maar zeker de Oude Markt in hartje Enschede over. Lopers en teams arriveren en maken zich op voor de slotetappe. Onderweg trotseerden ze natte sneeuw en hagel.

Jennifer Bendsneijder doet wat rek en strek oefeningen. Ze heeft zojuist 7,5 kilometer gelopen voor het team In den natte + Aditi. ‘Een heren- en damesdispuut uit Enschede. Hey Rik’, roept ze. ‘Hoe lang lopen we al samen. Drie jaar? Ja, dat doen we nu al drie jaar en dat bevalt prima.’

Ze liep de etappe van de Grolsch Brouwerij naar de stad. ‘Als je bij Grolsch bent, voelt het weer als Enschede.’ Bendesneijder is sinds drie weken afgestudeerd, woont in Utrecht maar komt zeker terug voor de Bata. ‘Enschede is leuk om naar terug te keren. Wat ik nu ga doen? Bier drinken en barbecueën!'

Julia van der Burgt (Utrecht, loopt voor zwemvereniging Het zinkstuk) deelt haar ervaring met Lien van den Hoven (Amsterdam, loopt voor Amsterdam University College). ‘We hebben het over het weer. We kregen een hagelbui op ons hoofd’, zegt Van der Burgt. ‘En natte sneeuw’, zegt Van Hoven. ‘En nu schijnt de zon weer.’ Bieden zijn tevreden over hun etappe. ‘Maar die deelnemers met oranje hesjes (universiteitsteams, red.) gaan écht hard’, aldus Van der Burgt. ‘Ik heb zelf twee lopers van het algemeen klassement ingehaald. Dat voelt wel goed.’ Later deze dag wacht het Batafeest. 'Lekker de spierpijn eruit dansen’, aldus Van der Burgt.

Een eindje verderop staat Marit Roovers uit te hijgen. Ze loopt voor Aloha, de triathlonvereniging van Enschede. ‘Ik heb het redelijk rustig aan gedaan tijdens het lopen. Ik heb morgen nog een wedstrijd en wilde mijn benen sparen. Die eindsprint? Ja, die kon ik er nog wel uitpersen', zegt ze met een lach.

De eerste herstart op de Oude Markt van de vrouwen is inmiddels geweest.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.