DAS Design Day: een nieuwe master ontwerpen

| Olaf de Kruijff

Het DesignLab was dinsdag decor voor de DAS Design Day, georganiseerd door medezeggenschapspartij De Ambitieuze Student. Zo’n 40 studenten dachten na over de toekomst van het onderwijs onder de noemer ‘Shaping the future of education’. De taak was het bedenken van een nieuwe UT-masteropleiding.

Photo by: Jellien Tigelaar

Na een korte introductie door Pim de Vente (DAS) en een welkomstwoord van rector Ed Brinksma, gingen vijf groepen aan de slag met een brainstorm in ronde 1. Ze kregen een brede set van criteria mee en kwamen op de proppen met verschillende ideeën.

Na een korte pauze begon de tweede ronde. De teams die tijdens de eerste ronde gevormd waren, werden door elkaar gehusseld. Vijf nieuw geformeerde groepen gingen met in discussie om elkaar te overtuigen van hun in de vorige ronde verzonnen master. In de praktijk werd er verder geschaafd aan de ideeën die tijdens de eerste ronde gevormd waren door de groepen.

Ondernemerschap

De uiteindelijke ideeën werden in de derde ronde gepitcht voor een vijfkoppige jury, bestaande uit rector Ed Brinksma, Atilla Kerpisci (directeur marketing en communicatie), Frank van den Berg (Uraadslid en educatieconsultant voor ATLAS) en DAS-leden Pim de Vente en Joep Kiewiet.

Duidelijk overgebleven uit de brainstormsessie was het integreren van ondernemerschap in een masteropleiding (Academical Entrepreneurship) en de breed gedragen masternaam I.M.P.A.C.T. (Innovative Master Program for Academic Creative Talents). Twee groepen ondersteunden beide ideeën, maar wonnen niet.

High tech clothing

Er was één groep die eruit sprong volgens de jury en voldeed aan de initiële opdracht. De groep High Tech Clothing won met het idee voor een master waarin het ontwerpen van kleding wordt gecombineerd met techniek. De groepsleden mogen dit idee pitchen op het volgende CvB-decanenoverleg.

Brinksma neemt als rector meerdere punten mee uit de DAS Design Day. Er blijkt volgens hem een grote behoefte aan ‘ondernemerschapsversies van de huidige masters.’

Enschede textielstad

Nicole Russchen (22, CW) van de High Tech Clothing-groep vertelde na afloop over het idee: ‘Na het wisselen in nieuwe groepen kwam iemand van ons groepje bij dit idee. Na een stemronde bleef hij over, want we vonden het een goed voorbeeld van High Tech, Human Touch. Het is een duidelijke combinatie van disciplines en Enschede heeft natuurlijk al een geschiedenis als textielstad.’

‘Daarnaast zou het ook een mooie vervolgstap kunnen zijn na een bachelor technische textielkunde op het Saxion', vervolgde Russchen. 'Het is een nog niet echt ontwikkelde discipline, dus er is ruimte voor onderzoek en daarnaast kun je het ook echt gaan maken en overgaan tot ondernemen.’

Over de concrete invulling werd ook al nagedacht. Russchen: ’Als voorbeeld namen we bijvoorbeeld een hemd, waarbij je een schok krijgt als je studiehouding niet goed is. Maar het kan op veel meer manieren worden toegepast. Het wordt leuk om dit idee verder uit te werken en te pitchen bij het CvB!’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.