Schatzoeken 2.0 met MESA+-team

| Rense Kuipers

Het was schatzoeken voor MESA+-medewerkers maandag en dinsdag, maar dan nét iets anders. Ze deden aan geocaching: zoeken naar een schat, op basis van aanwijzingen en coördinaten op een gps-tracker.

Photo by: Jellien Tigelaar

José Nijhuis en Marian de Bree – zelf fanatieke ‘cachers’ – van het MESA+-team hebben de cache ontworpen en organiseerden de zoektocht voor hun collega’s. Dat ter ere van twee lustra die het onderzoeksinstituut viert: het 5-jarig bestaan van het NanoLab en het 25-jarig bestaan van de cleanroom.

Zo begon de zoektocht voor twee drietallen vanmiddag op de parkeerplaats bij de High Tech Factory, de oude locatie van het NanoLab. Hun gps-trackers (telefoons met de geocaching-app werken ook) leidden hen over een route van ruim vier kilometer op de campus, naar de ‘schat’. Maar niet voordat ze onderweg opdrachten moesten uitvoeren – om zo aan de volgende coördinaten te komen.

Hulplijn

‘Wereldwijd zijn zo’n 2,5 miljoen caches gelegd’, weet De Bree. ‘Hier op de campus ook een aantal. Sommige hebben we al wel gevonden, andere caches nog niet. Een mooie uitdaging voor in de lunchpauzes af en toe.’

Zo’n cache kan onder de grond verstopt zitten, of in een vogelhuisje of zelfs onder water. ‘Eigenlijk kun je je fantasie de vrije loop laten gaan’, lacht Nijhuis voorafgaand aan de zoektocht. ‘De cache die wij verstopt hebben is al door meerdere cachers gevonden, maar ik verwacht nog wel dat het MESA+-team ons als hulplijn zal inroepen vandaag.’

Wereldreis

Een ander onderdeel van geocaching zijn zogeheten ‘trackables’: gebruikers verplaatsen deze van cache naar cache en – zo laten Nijhuis en De Bree zien – kunnen ze zomaar een wereldreis afleggen. Zo is De Brees ‘Boer zoekt Vrouw-trackable’ inmiddels al onder andere in Zweden en Oekraïne geweest.

Waarom ze zo graag geocachen? Nijhuis: ‘Het leuke ervan is dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen. Sommige speurtochten zijn zo mooi opgezet dat ze je langs de meest bijzondere plekken leiden.’ De Bree voegt toe: ‘Daarnaast heb je een doel voor ogen – en leer je iets. Soms word je langs bezienswaardigheden geleid waaraan een puzzel of beschrijving gekoppeld is. Ook dat maakt het een erg leuke hobby!’

De volgende wedstrijd is direct opgezet; De Bree en Nijhuis hebben ieder team een trackable meegegeven. Volgend jaar is een meetmoment en kijken ze welke trackable het verst de wereld over is gereisd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.