‘Deze twee werelden horen bij elkaar’

| Sandra Pool

‘We hebben elkaar gevonden’, zegt SU-bestuurder Eline van Hove over het convenant dat ze aankomende donderdag samen met AKI ArtEZ ondertekent.

De officiële handeling markeert het begin van een nieuwe samenwerking tussen de twee onderwijsinstellingen. Vanaf september zijn de sport- en cultuurfaciliteiten van de UT open voor studenten van de kunstopleiding. AKI ArtEZ biedt op haar beurt vier avondcursussen aan voor UT-studenten.

'Ze horen bij elkaar'

‘De AKI-studenten hebben alleen een Unioncard nodig om gebruik te maken van onze faciliteiten’, zegt Van Hove die sport- en cultuur in de portefeuille heeft. Zelf volgde ze ooit een minor tekenen aan de AKI. ‘Ik ken beide werelden en vindt dat ze bij elkaar horen en elkaar kunnen versterken. De nieuwe directeur, Marc Boumeester, gaven we een rondleiding over de campus en al brainstormend kwamen we op allerlei ideeën.’

Van Hove ging hiermee naar de afdeling Culture Events. ‘Een zeer welkom initiatief’, zegt Mark Weirath, van Culture Events. ‘Zeker nu wij zelf minder aanbod hebben op het gebied van kunsteducatie. Dit past bij de persoonlijke ontwikkeling van studenten.’

'Even proeven van veel technieken'

De kunstopleiding biedt vanaf komend collegejaar vier avondcursussen aan die elk acht weken duurt. ‘We beginnen als pilot met architectuur, keramiek, grafiek en dessin ontwerpen, brede cursussen waarbij studenten even kunnen proeven van heel veel technieken’, aldus Van Hove. ‘Na deze pilot evalueren we en kijken we waar behoefte aan is en welke richting misschien verdieping verdient.’ Weirath: ‘Tot slot exposeren de AKI-studenten twee keer per jaar hier in de expositieruimte. De eerste openen we aankomende donderdag om 16:30 uur’, aldus Weirath.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.