Robotcongres LEO gaat verder dan 'wonderlijke verhalen'

| Paul de Kuyper

Het DesignLab van de UT vormt 21 april het toneel van een groot roboticacongres. Het LEO Center for Service Robotics, de organisator van het evenement, verwacht 300 belangstellenden, onder wie ondernemers en UT-studenten en -onderzoekers.

Het Leo Robotics Congress 2016 richt zich met name op ondernemers uit de regio. ‘Hoe kunnen zij binnen hun bedrijf gebruik maken van robotica’, vat Alex van Geldrop van het LEO Center for Service Robotics de boodschap van het congres samen. LEO is een samenwerkingsverband tussen UT, Saxion en industriële partners dat de roboticasector in Oost-Nederland wil versterken.

Volgens Van Geldrop doen er veel ‘wonderlijke verhalen’ de ronde over robotica. ‘Zowel positief als negatief bestaan er extreme verwachtingen zoals de angst over mogelijke werkloosheid, maar mensen vinden het moeilijk in te schatten wat robots echt kunnen. Op korte termijn hebben robots juist een toegevoegde waarde in de samenwerking met mensen. Wij willen laten zien welke rol robots nu al kunnen spelen in organisaties, maar ook wat hun beperkingen zijn.’

Zorg- en industriële robots

Het roboticacongres in het DesignLab is het eerste jaarcongres van LEO. Op het programma staan onder andere lezingen van UT-hoogleraar Vanessa Evers over sociale robots, Koert de Jong van het Universitair Medisch Centrum Groningen over opereren met robots en Shell-technoloog Martin van den Heuvel over onderhoudsrobots voor de olie- en gasindustrie. Ook zijn er livedemonstraties van bedrijven en kennisinstellingen die hun robots meenemen.

Het congres bijwonen is gratis en naast ondernemers zijn ook UT-studenten en –onderzoekers welkom. Van Geldrop verwacht 300 belangstellenden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.