Student kan huur toch opzeggen

Studenten kunnen straks gewoon de huur van hun kamer opzeggen, ook als ze een contract voor vijf jaar hebben. Daar zorgt de Tweede Kamer voor en minister Blok vindt het prima.

Gisteren waarschuwde de Landelijke Studenten Vakbond voor een probleem in een nieuw wetsvoorstel voor de huurmarkt: kamerbewoners zouden zomaar voor vijf jaar aan hun kamer kunnen vastzitten.

Foutje

Want er was iets geks met de nieuwe tijdelijke huurcontracten van vijf jaar die het kabinet mogelijk wil maken. Ze zouden niet zomaar kunnen worden opgezegd. Niet door de verhuurder, maar ook niet door de huurder.

Dus stelde de PvdA voor om de wet op dit punt te wijzigen. Regeringspartij VVD steunt dat voorstel, net als andere partijen. Daarmee is er dus een ruime meerderheid voor het repareren van dit foutje in de wet.

Sympathie

Of zoals minister Blok het zei: ‘Ik heb hier sympathie voor, want ik begrijp dat op dit punt het belang voor de huurder groter is.’

Het idee achter de tijdelijke contracten is dat studenten (en andere kamerbewoners) niet te lang in hun woonruimte blijven, zodat er meer doorstroming op de huurmarkt komt. Het is dus niet de bedoeling om huurders aan hun kamer te kluisteren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.