Kraakbeengel verhelpt artrose bij mensen en paarden

| Paul de Kuyper

Marcel Karperien en zijn spin-off Hy2Care krijgen anderhalf miljoen euro subsidie om een hydrogel die kraakbeen kan herstellen naar de markt te brengen. De UT-hoogleraar wil er paarden en mensen die kampen met artrose mee helpen.

Photo by: Arjan Reef

Hoogleraar Marcel Karperien en UT-spin-off Hy2Care ontwikkelden afgelopen jaren een hydrogel die, eenmaal geïnjecteerd in een versleten gewricht, kapot kraakbeen herstelt. Voor patiënten met artrose (gewrichtsslijtage) kan dit een uitkomst zijn. Nu krijgen ze vaak protheses en moeten ze noodgedwongen een minder actief leven leiden.

Om deze kraakbeengel op de markt te kunnen brengen hebben Hy2Care en Karperien een subsidie gekregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De EU, het Rijk, de provincies Overijssel en Gelderland en bedrijven investeren EFRO-gelden in duurzame projecten in Oost-Nederland.

Dierstudies in paarden

‘Met deze financiering kunnen we beginnen met de industrialisatie van de hydrogel. Eind maart beginnen we met uitgebreide dierstudies in paarden’, vertelt een opgetogen Karperien. De productie moet – net als bij alle medische innovaties – aan strenge eisen voldoen, omdat de gel uiteindelijk in mensen wordt gebruikt.

‘Eerdere diertesten uit pilotstudies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd’, aldus de UT-hoogleraar developmental bio-engineering. ‘We hebben de resultaten van nieuwe proeven nodig om de gel uiteindelijk op mensen te kunnen testen.’

Kijkoperaties

Dat Karperien ervoor kiest de hydrogel te testen op paarden heeft twee redenen. ‘Je moet de gel aanbrengen met een kijkoperatie. Zo’n kijkoperatie verloopt bij paarden precies hetzelfde als bij mensen. We kunnen met deze testen dus niet alleen de effectiviteit van de gel aantonen, maar ook de operatietechniek optimaliseren.’

De tweede reden om paarden als proefdier te gebruiken, is dat de viervoeters zelf ook van de gel kunnen profiteren. ‘Paarden hebben net als mensen veel last van artrose, die nog niet behandeld kan worden. Dat geldt ook voor honden. In de veterinaire markt is grote behoefte aan een behandeling’, aldus Karperien, die voor dit onderzoek samenwerkt met een dierenkliniek in Den Ham.

Patiëntstudies in 2018

‘Als eind 2016 de resultaten van de proeven op paarden positief zijn, kunnen we in 2017 een klinische studie doen om paarden met kraakbeenproblematiek te behandelen’, vervolgt Karperien. ‘Ook kunnen we het traject ingaan om testen op mensen mogelijk te maken. In een optimistisch scenario zijn we eind 2017, begin 2018 zover.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.