Weer veel gele kaarten voor universiteiten

Universiteiten presteren opnieuw niet zo goed in de onderwijskeuringen van accreditatieorganisatie NVAO. Zij krijgen steeds vaker een gele kaart. De UT blijft op dat gebied buiten schot; geen enkele opleiding in Enschede hoeft een herstelperiode aan te gaan.

Photo by: Tim Rijnhout

Er is werk aan de winkel voor de universiteiten, meent de NVAO. Vooral bij de lerarenopleidingen en de onderzoeksmasters vielen in 2015 flink wat onvoldoendes. Het waren er in totaal 24. Dat is elf procent van alle gekeurde opleidingen.

Maar onder deze 24 afgekeurde opleidingen zaten zestien lerarenopleidingen van de Vrije Universiteit. De NVAO telt al die opleidingen apart mee, maar zou je ze als één afkeuring tellen, dan ziet het er zonniger uit en is nog geen vijf procent van de wo-opleidingen ondermaats.

Opgaande lijn hbo

Terwijl de universiteiten volgens de NVAO nog iets te verbeteren hebben, is in het hbo 'duidelijk een opgaande lijn te zien', aldus NVAO-voorzitter Anne Flierman. Twee keer zo vaak waren de opleidingen ronduit ‘goed’ in plaats van slechts ‘voldoende’ en er vielen in het hbo nog maar vijf onvoldoendes, tegen vijftien vorig jaar.

Sinds 2011 geeft de NVAO opleidingen één tot twee jaar de tijd om zich te verbeteren. Voorheen moesten ze meteen sluiten als ze niet door de keuring kwamen. Dat was zo’n zware straf dat het bijna nooit gebeurde. Daardoor bleven de zwakke plekken in het onderwijs onder de radar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.