UT krijgt titel 'meest ondernemende universiteit'

| Paul de Kuyper

Van alle Nederlandse universiteiten weet de UT haar wetenschappelijk kapitaal het best te verzilveren. Volgens onderzoeksbureau Scienceworks en weekblad Elsevier is Twente de beste universiteit als het gaat om valorisatie.

Photo by: Rikkert Harink

De UT is in Nederland de universiteit met het hoogste economisch en maatschappelijk rendement. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Valorisatieranking van Elsevier en Scienceworks. In 2013 stond de UT ook al bovenaan, twee jaar eerder scoorde Delft het best.

Sven Kramer van valorisatie

Onderzoeksbureau Scienceworks vergelijkt de UT met Sven Kramer. Zoals een schaatser niet alle afstanden hoeft te winnen om wereldkampioen allround te worden, zo is de UT niet op alle fronten kampioen valorisatie. Maar overall is Twente wel de beste. Delft staat op de tweede plaats, Wageningen is nummer drie.

De ranglijst is opgebouwd uit drie delen: ondernemendheid, samenwerking (met onder andere het bedrijfsleven) en communicatie. In de ranking met ‘ondernemende universiteiten’ steekt de UT met kop en schouders uit boven de rest, vooral dankzij de grote hoeveelheid spin-offs (1000 in de afgelopen 30 jaar) en het grote aantal bedrijven (400) op Kennispark.

In de lijstjes ‘samenwerkende universiteit’ en ‘communicerende universiteit’ staat de UT niet in de top 5. Wageningen werkt het meest samen met bedrijfsleven en de overheid. Tilburg communiceert volgens Scienceworks het best. De Brabantse universiteit wordt het meest aangehaald in de media en in Kamerstukken.

Grootste Sciencepark

De UT heeft van alle Nederlandse universiteiten het grootste Sciencepark. De onderzoekers telden 400 bedrijven op Kennispark Twente. Overigens levert het Leiden Bio Science Park de meeste arbeidsplaatsen: ruim 6500. Kennispark heeft er ongeveer 5800.

Per wetenschapper haalt de Wageningen Universiteit het meeste geld binnen uit opdrachten van derde: ruim 55 duizend euro. De UT volgt op een vierde plaats. Twentse onderzoekers krijgen per hoofd van de wetenschappelijke staf iets meer dan 45 duizend euro voor contractonderzoek.

‘Valorisatie in ons DNA’

De Valorisatieranking 2015 werd woensdagmiddag in Utrecht gepresenteerd op het Scienceworks-congres Maatschappelijke Impact van Alfa- en Gammawetenschappen. Collegevoorzitter Victor van der Chijs nam daar de ‘titel’ in ontvangst. Voor UT’ers was de bekendmaking live te volgen vanuit The Gallery.

Van der Chijs laat weten trots te zijn op de erkenning van de UT als ondernemende universiteit. ‘Samenwerken en ondernemen zitten sinds de oprichting van de universiteit in ons DNA. Een belangrijke poot van valorisatie is het naar de markt brengen van spin-offs en daarvan hebben we in Twente het laatste jaar succesvolle voorbeelden gezien.’

Broeinest

Aansluitend aan de bekendmaking van de Valorisatieranking werd woensdagmiddag in The Gallery een 'broeinest voor ondernemers' onthuld. Op de eivormige zitjes kunnen studenten en ondernemers broeden op nieuwe ideeën.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.