Acht UT-bachelors krijgen aanmoedigingsprijs

| Paul de Kuyper

Acht tweedejaars van de UT krijgen maandag een Jong Talent Aanmoedigingsprijs van €500 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De Shell Afstudeerprijs (€5000) gaat naar Martin Klein Schaarsberg.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De Jong Talent Aanmoedigingsprijzen worden jaarlijks in Haarlem uitgereikt aan studenten die binnen hun bèta-opleiding het hoogste cijfergemiddelde halen in hun propedeuse. In totaal kent de KHMW deze prijs toe aan 51 jonge talenten.

De winnaars van de UT zijn Wouter Fokkema (technische wiskunde), Sofie Kölling (technische natuurkunde), Remco de Man (technische informatica), Janine Santing (biomedische technologie), Ankit Anand (advanced technology), Rens Horst (chemische technologye), Mathijs Fix (werktuigbouwkunde) en Tom de Bruijn (civiele techniek).

Shell Afstudeerprijs voor Martin Klein Schaarsberg

Behalve deze aanmoedigingsprijzen reikt de KHMW maandag in Haarlem elf afstudeerprijzen uit, met geldbedragen variërend van 2000 tot 5000 euro. UT-alumnus Martin Klein Schaarsberg, inmiddels onderzoeker aan RMIT University in Melbourne, krijgt de Shell Afstudeerprijs ter waarde van 5000 euro.

Klein Schaarsberg studeerde af in de technische natuurkunde. Hij ontwikkelde een nieuwe methode om de temperatuur te meten onder een sterk verhit oppervlak dat gekoeld wordt met een vloeistof. Zijn meetmethode kan inzicht geven in de warmteoverdracht tussen oppervlak en druppels. Dat is van belang voor de koeling van zeer hete oppervlakken in de industrie.

Donderdag werd al bekend dat oud-UT-student Niek Tax de tweede prijs heeft gewonnen van de NgiNGN Informatie Scriptieprijs voor informatica. Hij krijgt 1000 euro. Ook die prijs wordt maandag in Haarlem uitgereikt.